Klíma: Pozdější zápisy odkladům nepomohou

5. 4. 2017

Na základních školách začaly po tomto víkendu zápisy prvňáčků. V letošním roce je to z rozhodnutí ministryně školství o tři měsíce později, podle původního předpisu se totiž konaly v termínu od 15. ledna do 15. února. Podle ministryně školství to má pomoci snížit počet odkladů. S tím rozhodně nesouhlasí náš krajský zastupitel a ředitel ZŠ a MŠ Malšice Pavel Klíma.

„Počet odkladů školní docházky pozdější zápisy rozhodně nesníží. Často spíše naopak. Zatímco podle předchozí normy mohli rodiče dodat posudek poradny zpětně až do konce května, nyní ho musí překládat už v dubnu. Mnohdy tak musí jít do poradny mnohem dříve a dítě tedy nebude mít na dozrání více času, jak předpokládala ministryně školství,“ upozorňuje Pavel Klíma.

A čísla mu dávají za pravdu. V loňském roce měl na škole 6 odkladů ze 40 dětí a letos je to 9 odkladů z 31.

Problém Pavel Klíma vidí i v dalším oslabení role učitelů: „Názor pedagoga při zápisu opravdu bude jen formální. Rodič si k zápisu přinese všechny potřebné dokumenty a škola pouze vyplní formulář.“

Petra Šebestíková

krajská manažerka TOP 09