Gregora: Vládní sliby ... chyby. Se zvýšením platů si musí nemocnice poradit samy

13. 9. 2017

Desítka zdravotních sester a osm lékařů chybí v jihočeských nemocnicích, na Karlovarsku je to ale rovnou 140 sester a na Ústecku 40 doktorů.

Personální situace v českých nemocnicích je vážná. Na vině je především zdlouhavý a nadmíru komplikovaný systém vzdělávání a nízké odměny, zvláště u sester. V prvním případě už ke změnám dochází, v tom druhém se hlavně slibuje. Vládou proklamované navýšení mezd totiž neznamená automaticky navýšení prostředků krajům, které nemocnice provozují. Na jedné straně jsou sliby a na straně druhé realita: Každá nemocnice si musí víceméně pomoci sama svou výkonností a příjmy od zdravotních pojišťoven.

V praxi se tak běžně stává, že zdravotník v jedné nemocnici dostane za stejnou práci odlišnou odměnu než v nemocnici jiné, a to paradoxně i přestože jsou součástí jednoho holdingu, jak je tomu například v Jihočeských nemocnicích, které provozuje Jihočeský kraj.

Nejhůře jsou pak na tom ty nejmenší nemocnice. Pro mladé lékaře jsou málo perspektivní, a tak se v budoucnu nemusí dařit zajistit provoz všech základních oddělení, jakými jsou chirurgie, interna, porodnice, gynekologie a dětské.

Na vině jsou především nerovné vztahy mezi nemocnicemi a zdravotními pojišťovnami. Menší nemocnice dostávají obecně nižší úhrady za výkony než nemocnice velké, což značně komplikuje jejich provoz i hospodaření. V době, kdy vláda proklamuje zvyšování mezd, hledají zdravotní pojišťovny cesty, jak nemocnicím snížit úhrady za léčbu pacientů. Z pohledu pojišťoven je to logické, chtějí ušetřit. Z pohledu nemocnic je to zničující. Kraj nemá fond, ze kterého by podpořil mzdové nároky zaměstnanců ve zdravotnictví.

A současné vládě se toho za čtyřleté funkční období nepodařilo mnohem víc.

Nepodařilo se jí změnit vztahy mezi zdravotními pojišťovnami a poskytovateli zdravotní péče.

Nepodařilo se jí ani vytvořit funkční síť zdravotnických zařízení, která by poskytovala služby, aniž by si nezdravě konkurovala a odčerpávala finanční prostředky, jichž se pak nedostává potřebným.

Chybí program, chybí vize, zůstávají sliby všeobecné bezplatnosti v době, kdy platíme více za léky než dříve, kdy specialisté jsou stále méně dostupní, zubní péče dražší a některé operace na klinice se bez úplatku neobejdou.

Za to bývalý ministr financí kupčí s našimi embrii, protože pochopil, že reprodukční medicína je obrovský byznys.

To je realita dnešního postsocialistického zdravotnictví: populismus, který voličům namlouvá, že mají nárok na vše zdarma. Výsledkem je stále hlubší zadlužování celého systému a prosperita těch, kteří se zaměřují na lukrativní zdravotnické činnosti. Trochu to připomíná JZD Slušovice. Starší generace jistě pamatují… 

MUDr. Martin Gregora (TOP 09)

primář Nemocnice Strakonice

člen dozorčí rady Nemocnice Písek

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme