Skotnica: Rekonstrukci si zaslouží i malá nádraží a zastávky

12. 5. 2017

Jihočeský kraj se chystá dodat Správě železniční dopravní cesty (SŽDC) seznam 30 objektů jihočeských nádraží, které si zaslouží renovaci. Ještě v letošním roce dojde na Milevsko, Hlubokou nad Vltavou, Veselí nad Lužnicí či Český Krumlov a do tří let i na České Budějovice, Písek či České Velenice.

Je jistě chvályhodné, že se konečně ledy hnuly ve velkých železničních uzlech, ale nesmíme zapomínat také na malé stanice a zastávky na jihočeských železničních tratích. Namísto čekáren a toalet narazí cestující většinou na zamřížované vstupy a zvlášť v zimě musí na svůj spoj čekat v mrazech. Možná by se mohly odpovědné orgány SŽDC podívat, co o takovéto „kultuře“ cestování říká zákon o drahách.

Vím, že to nejde hned, ale aspoň občas by bylo příjemné vidět změny k lepšímu – nebo aspoň snahu…

Jsem přesvědčen, že obce by také mohly pomoci ke zlepšení podmínek pro cestující veřejnost. Ale nemám přehled o tom, zda je už někdo oslovil a požádal o spolupráci.

A v rámci zamýšlených rekonstrukcí se mohla být i železnice trochu „smart“ a inspirovat se třeba u Smart Písek a na každé zastávce umístit elektronické tabule s aktuální informací o zpoždění vlaku..., zdaleka ne každý cestující totiž u sebe nosí smart telefon s patřičnou aplikací.

Vladimír Skotnica

místopředseda RV TOP 09 Jindřichův Hradec

Štítky
Osobnosti: Vladimír Skotnica
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme