Lobík: Desetimiliónovou ztrátu z provozu areálu klášterů je třeba snížit

28. 11. 2017

Když v roce 2010 získalo město Český Krumlov třísetmiliónovou dotaci na záchranu krumlovských klášterů, bylo to pro vzácnou památku doslova za pět minut dvanáct. Rekonstrukci se v listopadu roku 2015 podařilo dokončit a areál se s velkou pompou otevřel veřejnosti. Už tehdy náš radní Martin Lobík varoval, že provoz areálu se pro město může rázem stát černou dírou.

 „Od začátku jsme v TOP 09 zastánci udržení této největší dotace v historii města. Jinak bychom měli dále chátrající unikátní objekty klášterů. K jejich revitalizaci prostřednictvím dotace nebyla žádná smysluplná alternativa,“ obhajuje smysl celého projektu Martin Lobík.

Přesto provozní ztrátu ve výši 8 – 10 miliónů korun čekal málokdo. „Již na začátku celého projektu se vědělo, že kláštery budou ztrátové, ale ne tolik. Vedení města by mělo podniknout kroky ke snížení ztráty,“ uvedl na bouřlivém jednání krumlovského zastupitelstva náš zastupitel Tomáš Zunt.

Správou areálu bylo pověřeno městské divadlo. Jeho vedení však na kritiku příliš neslyší a zastupitele žádalo o navýšení příspěvku.

„Přijde mi vrcholně nekorektní, aby na jednu stranu chtěl provozovatel klášterů po městu doplatit ztrátu, a na druhou stranu si v personálních i jiných záležitostech dělal, co chtěl. Pokládám tedy za nezbytné, aby vedení divadla jako partner našlo společně s městem vhodný konsensus,“ je přesvědčen Martin Lobík a dodává: „V provozu klášterů vidím ve výši tržeb prostor ke zlepšení situace. Ekonomická stránka v managementu klášterů není dostatečně zohledňována. Z podkladů navíc vychází, že to lepší v budoucnu nebude.“

Jiří Kuchař

člen Toptýmu JHC

Štítky
Osobnosti: Martin Lobík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme