Trantina: A strategický plán řekl: Budiž divadlo!

14. 7. 2017

Strategický plán města České Budějovice vysypal z rukávu další eso: novou divadelní budovu na Mariánském náměstí. Není sporu, že dosavadní, už 60 let trvající, nedůstojné provizorium je třeba konečně vyřešit. Ale zavázat se hned takto k "tvrdé" výstavbě?

Přestože jsem fanoušek nového kulturního stánku ve městě, takto lakonické konstatování v souvislosti se stavbou zvící mnoha stovek milionů mi spíše přidělává vrásky. Nikde ani slovo o architektonické soutěži, o odborné debatě, o analýze potřeb Jihočeského divadla a možného spojení s dalším provozem, např. filharmonie. Jen slib ve smyslu předvolebního hesla nejsilnější radniční partaje „Prostě to postavíme!“ a jak známo, slibem nezarmoutíš.

Pompézní gesta na papíře dobře vypadají, ale jak chtějí pánové sehnat finance hned na dvě velké stavební akce spojené s divadlem (nesmíme totiž zapomínat na palčivý problém dosluhující krumlovské točny o níž není v plánu ani slovo), to už se nedočteme. Je mi líto, ale já váženým pánům radním a řešitelům strategického plánu nevěřím, že to myslí vážně. Leccos o skutečných prioritách radnice vypovídá to, že kultura se ve strategickém plánu vešla toliko do jednoho jediného bodu. Zatímco bodů na podporu podnikání, a to nikoliv středního a drobného, ale zejména toho nejmasovějšího, se člověk nedopočítá. 

Tomáš Trantina

člen komise města pro rozvoj a architekturu

předseda MO TOP 09 České Budějovice

Štítky
Osobnosti: Tomáš Trantina
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme