Plán co dál se Slavií je dražší než strategický plán rozvoje města na 10 let

24. 11. 2017

Co s českobudějovickým kulturním domem Slavie? Jak jej rekonstruovat a provozovat, aby to utáhnul městský rozpočet? Vyřeší tyto otázky, které leží na stole už několik let, záměr vedení města vypsat výběrové řízení na provozovatele, který zajistí i samotnou rekonstrukci? Jen samotné poradenství zatím přišlo městskou kasu na 1,15 miliónu korun, informuje náš budějovický předseda Tomáš Trantina

Osud velkých staveb v jihočeské metropoli je snad začarovaný. Dodnes se např. nepodařilo vyřešit problém nevyhovující volejbalové sportovní haly.

„Oba objekty, jak sportovní halu, tak Slavii, se snaží řešit i současné vedení města. Bohužel podle mého názoru nepostupuje ani v jednom případě tak, aby drželo opratě. U obou rekonstrukcí město přenechává pořízení projektové dokumentace na budoucím uživateli, a tudíž přímo neovlivňuje výslednou výši investice. O nějaké formě architektonické soutěže nemluvě. U Slavie je navíc ještě nejasné, do jaké míry bude určené její budoucí kulturní využití. V dokumentech, které jsou doposud k dispozici, je jen mlhavé konstatování, že objekt by měl dále sloužit kultuře, nic bližšího nelze dohledat. Žádný podrobný workshop s odbornou či laickou veřejností, jenž by mohl určit jak dál, podle našich informací v poslední době neproběhl,“ uvedl náš předseda budějovické TOP 09 Tomáš Trantina. 

Plány, jak dál se Slávií, se reálné podoby dočkaly už před čtyřmi lety, po urychlené rekonstrukci, kterou si vyžádal v roce 2013 havarijní stav krovu.

„Na stole jsme měli tři varianty jak postupovat. Buď jsme mohli zvolit pouhou opravu, nebo základní rekonstrukci s prodloužením Slavie zhruba o šest metrů, případně její kompletní dostavbu, což představuje prodloužení o 17 metrů. Původní Německý dům nebyl totiž kvůli nedostatku financí nikdy dokončen. Podle záměru tehdejší rady, kterou tvořila i TOP 09, měla ve Slavii získat zázemí Jihočeská filharmonie. Stále se však čekalo, zda se bude realizovat projekt Rejnoka. Proto se rozhodnutí nechalo až na následující volební období,“ přibližuje původní plán na rekonstrukci naše českobudějovická zastupitelka Petra Šebestíková.

V současné době čeká na zastupitele rozhodnutí, zda posvětí záměr vedení města, které má se Slavií jiné plány.

„Radnice chystá pronájem nad zlato, respektive nad budoucnost města. Na pronájem KD Slavie si město objednalo poradenství za celkem 1.15 miliónu korun, to je o celých 300 tisíc korun víc, než za zpracování celého strategického plánu jihočeské metropole na 10 let dopředu,“ podivuje se náš předseda Tomáš Trantina a dodává: „To dobře vypovídá o tom, na co klade současná rada důraz. Pronájem jednoho objektu si zaslouží důkladnější poradenství, než strategický plán města. Když jsme u těch částek, jediné kritérium pro zájemce o vypsanou tržní konzultaci na koncesi ke Slavii je reference na stavební akci občanského vybavení za 130 miliónů korun. Tak nevím, koho vlastně chce rada vybrat. Takto to vypadá na čekání na „kulturního developera“. Jsem velmi zvědavý, kolik kvalitních produkčních týmů se konzultací s takovouto podmínkou zúčastní.“

Petra Šebestíková, krajská manažerka TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme