5. 5. 2017

V pondělí 3.4.2017 schválila rada města České Budějovice pro rok 2017 zdražení vodného a stočného pro budějovické občany. Jde o zvýšení o 1,45 Kč na kubík bez DPH, což představuje nárůst o 2,2 % oproti minulému roku. Už zde je první rozpor, oficiální vyjádření uvádí navýšení o 1,35 Kč bez DPH.

Ale bylo toto navýšení opravdu nutné? V ČEVAKem předložené kalkulaci se dočteme, že se nepočítá s navýšením fakturované vody odběratelům. V komentáři ČEVAKu v kalkulacise ovšem píše, že „v minulých letech vznikla celá řada nových vlastníků vodohospodářského majetku napojených a využívajících vodovodní a kanalizační síť statutárního města“.. Ty vodu neodebírají a nevypouštějí? Jak vysoké jsou příjmy města za tyto odběry? Takže se znovu ptám, musí se zdražovat? 

Nebylo by lepším způsobem, než jednoduše zdražit, cesta podrobné kontroly čerpání nákladů provozovatele ? Kdo toto za město, jako majitele miliardového majetku, s kterým hospodaří, sleduje? Má město vlastní podrobný přehled o správě svého majetku, než pouze zprávu provozovatele?

Ano, Jihočeský vodárenský svaz navýšil pro rok 2017 průměrnou cenu vody předané ze 14,97 v roce 2016 na 15,94 Kč bez DPH za kubík. Ale to je jen o necelou korunu! Ne o 1,45 Kč.

Vyvstanou tedy minimálně 2 otázky. Za prvé, bylo navýšení ze strany Vodárenského svazu nutné? O výši ceny rozhodují i zástupci za město České Budějovice a mají při hlasování nejsilnější mandát. A za druhé: proč se nehledá jiná cesta pro nezvyšování ceny vodného a stočného, třeba například zvýšeným podílem vody z vlastních vrtů města v Hrdějovicích, která stojí jen 2 Kč za kubík? Proto si přece město pořizovalo své vrty za více jak 150 mil. Kč, aby bylo částečně nezávislé na dodávkách vody z jiných zdrojů.

Závěrem bych si tedy troufla říci, že město nemuselo na návrh provozovatele na zdražení vodného a stočného přistoupit, a ani svým požadavkem na zachování loňské výše vodného a stočného nemuselo přijít o příjem do městské kasy v podobě sníženého nájmu z vodohospodářského majetku, což byla jediná cesta navrhovaná ČEVAKem.

 

Petra Šebestíková

zastupitelka města České Budějovice za TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme