23. 11. 2011

Občan z náměstí

Vypadá to jako úsměvný příběh, ale není. Začal zajímavě. Zastupitelé přicházející na jednání ZO dne 8. 6. 2011 obdrželi od pana starosty namnožené listy papíru, který je rozdával se starostlivým výrazem v obličeji. K tomu dal kolovat jakési barevné fotografie, které byly se zájmem prohlíženy. Přítomná veřejnost se mohla jenom dohadovat, cože to důležitého takhle na poslední chvíli pan starosta rozdává.

Pravda vyšla najevo po projednání avizovaného programu. Pan starosta si vzal slovo a ono lejstro přečetl. I ukázalo se, že se jedná o dopis, kritizující jedním vrzem nepořádek kolem opravny vozidel na náměstí, patřící jednomu zastupiteli za TOP09, intelektuálštinu jiného zastupitele TOP09 a aby to bylo zcela jasné, rozčarování nad počínáním si TOP09 v obci. Podepsán byl „Občan z náměstí“. Tedy anonym:



OBECNÍ ÚŘAD

p. ONDŘICH – STAROSTA

A ZASTUPITELÉ

NÁMĚSTÍ

373 81 KAMENNÝ ÚJEZD

 

OTEVŘENÝ DOPIS

DOBRÝ DEN PANE STAROSTO A ZASTUPITELÉ

ÚVODEM MÉHO DOPISU CHCI VEŘEJNĚ PODĚKOVAT VŠEM OBČANŮM KTEŘÍ SE STARAJÍ O HEZKOU KVĚTINOVOU VÝZDOBU ZÁHONŮ KOLEM OBECNÍHO ÚŘADU A ZA NOVĚ VYSAZENÉ KEŘE KOLEM PAMATNIKU PADLÝCH, NATŘENÍ LAVIČEK V PARKU. JE TO MOC HEZKÉ SE DÍVAT JAK VŠECHNO PĚKNĚ KVETE.

MNE ALE TRÁPÍ JINÝ PROBLÉM NA KTERÝ NĚKOLIK LET UPOZORŇUJI A Z RADNICE SE NA NĚJ DÍVÁTE ALE NIC SE NEDĚJE.

I JSEM V POSLEDNÍCH KOMUNÁLNÍCH VOLBÁCH DOSTAL MOŽNOST JAK LÉTA NEŘEŠENOU SITUACI ŘEŠIT A DAL JSEM NAIVNĚ HLAS STRANĚ TOP 09 KTERÁ MĚLA PŘEDVOLEBNÍ HESLOŽE V OBCI UDĚLÁ POŘÁDEK“. MNĚ SE JEDNÁ O NEPOŘÁDEK KTERÝ PANUJE V HORNÍ ČÁSTI NÁMĚSTÍ KOLEM HOSPODY A OPRAVNY AUT. AUTA BEZ SPZ PARKUJÍ NA TRÁVNÍKU, NA CHODNÍKU, KOMUNIKACI A KAPOPU Z NICH ROPNÉ PRODUKTY.

TAK SE VÁS PTÁM: CO DĚLÁ KOMISE EKOLOGIE A DOPRAVY?

NEDĚLÁ NIC A ANI NEMŮŽE NEBOŤ JEJÍM ČLENEM JE P. IŠKA KTERÝ TENTO NEPOŘÁDEK JEHO PODNIKÁNÍM ZPŮSOBUJE A UŽ ZAPOMNĚL CO BYLO JEDNO Z HESEL PŘEDVOLEBNÍCH JEHO STRANY ZA KTEROU KANDIDOVAL. DIVÍM SE I PŘEDSEDOVI TOP 09 P. VALOVI KTERÝ SE Z OKNA DÍVÁ NA NEPOŘÁDEK SPOLUSTRANÍKA A TAKÉ TO NEŘEŠÍ. RADĚJI PÍŠE DO OBECNÍHO LETÁKU ČLÁNKY KTERÝM JÁ I MÍ ZNÁMÍ NEROZUMÍ A BUDU SE MUSET VRÁTIT ZPĚT DO ZÁKLADNÍ ŠKOLY.

JAKO DŮKAZ MÝCH PŘIPOMÍNEK K NEPOŘÁDKU VÁM ZASÍLÁM FOTOGRAFIE ZE DNE 22.5.2011 KDE JE PATRNÉ ŽE KOLEM HOSPODY NA POZEMCÍCH JE ODSTAVNÁ PLOCHA PRO VRAKYÚČTUJETE P. IŠKOVI POPLATEK ZA ZÁBOR DLE VYHLÁŠKY?

JAK JE MOŽNÉ ŽE NAČERNO BEZ STAVEB. POVOLENÍ STAVÍ DŮM V ULICI PRŮMYSLOVÉ (JE HOTOVA HRUBÁ STAVBA, VIZ FOTODOKUMENTACE) A NEMÁ PLATNÉ STAV. POVOLENÍ? TOTO JE VIZE ZASTUPITELE KTERÝ JE NÁM VŠEM PŘÍKLADEM A JE TO TAKÉ OBRAZ STRANY KTERÁ HLÁSÁ JAK OBEC ZMĚNÍ A UDĚLÁ POŘÁDEK.

PROTO SE JEŠTĚ JEDNOU VEŘEJNĚ OMLOUVÁM VŠEM SPOLUOBČANŮM, ŽE JSEM NAIVNĚ PODPOŘIL TOP 09 ALIDI NA JEJÍ KANDIDÁTCE.

ZÁVĚREM DOUFÁM VÁŽENÍ ZASTUPITELÉ, ŽE JE VÁS SCHOPNÝCH VĚTŠÍ PŘEVAHA KTEŘÍ MNE PODPOŘÍ ABY I NA „HORNÍM NÁMĚSTÍ“ TAKÉ KVETLY KYTKY.

OBČAN Z NÁMĚSTÍ

K. ÚJEZD 3. 6. 2011



A tady legrace končí. Anonymy totiž dle platných zákonů nemohou být vedeny jako přípis (úřední spis) a nemohou tedy být veřejně čteny na úředním jednání - a tím Zastupitelstvo obce je.

Navíc zde bez obalu byli obviněni konkrétní zastupitelé obce, tedy úřední osoby.

Pan starosta tedy velmi pochybil a byl vyzván k omluvě. Prohlásil však velmi autoritativně, že „se jedná o otevřený dopis zastupitelstvu, jehož zasedání musí být ze zákona veřejné. Jestli se zastupitelstvo bude anonymem zabývat, je věc jiná.“ Ohledně omluvy oznámil, že neví kdo a za co by měl omlouvat a v případě trvání na omluvě odkázal na soud.

Postižení tedy sepsali stížnost k ZO a znovu požádali pana starostu, aby se omluvil, viz příloha č.1 níže.

Pan starosta si na dalším zasedání ZO vzal slova a všichni přítomní se dozvěděli, že pan starosta se nemusí řídit správním řádem. Bylo při tom použito i jedno nespisovné slovo. Pokud by to byla pravda, byl by pan starosta jediným úředníkem (a on úředníkem je, ať se mu to líbí, nebo ne), který se v ČR správním řádem řídit nemusí. Pokud mu to potvrdil i ředitel Krajského úřadu, měli bychom to jako obec dostat písemně a rozkvět Kameňáku bude zaručen. Těch firem, ale i úřadů, které tady budou chtít mít sídlo...

Úsměvné je v této souvislosti i poukaz na možnost krajského zastupitele vystoupit na jednání ZO. Konkrétní řešení předávání slova od starosty krajskému zastupiteli a zpět by potěšilo i Járu Cimrmana, viz příloha č.2 níže.

Ale konec legrace. Zákony a předpisy musí dodržovat každý, ať má funkci, jakou chce. Každý také může udělat chybu, ale musí také umět za ní nést odpovědnost. Obzvlášť když tu funkci nebo funkce má.

Takže tím tento příběh nekončí.



Přílohy
PDF Příloha č.1.pdf (713.1 kB) PDF Příloha č.2.pdf (88.3 kB)
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme