Co mají společného Jižní Čechy, Madrid a TOP 09?

18. 12. 2017

Již třetím rokem cestuji mezi Českou republikou a Španělskem, kde působím na univerzitě Autonoma v Madridu, v rámci oddělení dějin raného novověku. Cestování nemám v krvi. Bojím se létání a jsem zemitý Jihočech. Můj rod zde žije více než čtyři sta let a patří k nejstarším selským rodům v jižních Čechách, které držely grunt od dob posledních Rožmberků až do současnosti. Narodil jsem se v Českých Budějovicích a vyrůstal napůl na sídlišti Máj ve “Volfovce” a malé vesničce kousek od hranic s Rakouskem v “Opičích“ horách, kde jsme trávili víkendy a prázdniny.

Téměř celých pětadvacet let jsem od svého narození žil v Českých Budějovicích, kde jsem vystudoval historii na Jihočeské univerzitě. Ani ve snu by mě nenapadlo, že brzy opustím svůj domov. Na začátku mého posledního ročníku jsem potkal dívku ze Španělska, do které jsem se zamiloval. Začal jsem se učit španělsky a přihlásil se na doktorát do Madridu. Začátky nebyly vůbec jednoduché. Peníze jsem získával z krátkodobých výzkumných pobytů. Žil jsem v maličkém pokoji s malým zamřížovaným okýnkem, který majitel přestavěl z garáže. Společnost mi dělala jen tlupa mravenců. Vše se zlomilo až další rok. Získal jsem prestižní kontrakt na univerzitě v celostátním výběrovém řízení od španělského ministerstva financí a nyní již pracuji ve výzkumném týmu, který se zaměřuje na evropskou diplomacii v sedmnáctém století. Nově jsem byl také zvolen do rady našeho ústavu.

I když se okolnosti mého pobytu ve Španělsku změnily, získal jsem v průběhu celého období mnoho cenných zkušeností a dívám se na věci z odlišné perspektivy. V posledních letech se vytvořilo v České republice stigma ohledně politiky a politiků na základě špatných zkušeností. Mnohé mladé lidi odrazují od vstupu do politiky negativní reakce z vlastních rodin, ostatně byl jsem jedním z nich. Ve Španělsku jsem se naučil aktivněji vystupovat proti nepravostem, podobně jako činí mnoho mladých Španělů, kteří jsou v tomto ohledu aktivnější nejen v rámci univerzit.

Rozhodně nepatřím ke krajanům, kteří by neustále viděli trávu zelenější v zahraničí a pomlouvali svou vlast. Česká republika má své mouchy podobně jako každá země, ale já jsem v první řadě Jihočech, pak Čech a nakonec Evropan. Jsem hrdý na svůj původ. Vím, že máme nejen Evropě, ale i celému světu, co nabídnout. Bohužel jsme z mého pohledu v Evropě málo slyšet i vidět. Chybí nám sebevědomí. Navíc se mnohé strany snaží populisticky získat hlasy ve volbách na úkor zdravého rozumu a podlomit spolupráci mezi státy. Nejsme ostrov. Nemůžeme přestěhovat celou republiku někam na širý oceán. My patříme do Evropy. Rozhodl jsem se vstoupit do TOP 09, protože pro mě představuje záštitu spolupráce a budování evropských hodnot. TOP 09 si nezvolila snadnou cestu a chce zlepšit naše postavení uvnitř Evropy. Jedině společně se můžeme postavit velkým globálním organizacím, na které jako jedinci nedosáhneme.

Ondřej Stolička

nový člen MO TOP 09 České Budějovice 

Štítky
Osobnosti: Ondřej Stolička
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme