Beránek: Kam s ním? Za mě otáčko za areál zahrady

7. 8. 2017

Může se zdát, že rok 2020, do kterého má prodloužený nájem českokrumlovské otáčivé hlediště, je ještě daleko. Ale není to poprvé, kdy se namísto hledání konečného řešení přijatelného pro památkáře i UNESCO, se sáhlo k provizoriu. Teď už je to snad naposledy, přeje si Radim Beránek, člen kulturní komise rady města České Budějovice za TOP 09.

Nová podoba otáčka bude výsledkem architektonické soutěže. Největším kamenem úrazu ale zůstává jeho umístění. Ve hře je varianta vybudovat ho na současném místě, což sebou nese výrazná omezení vzhledem k památkové ochraně, posunout ho mimo osu barokní zahrady, aby nenarušovalo její vzhled nejlépe na samotný konec zahrady, kde ale nebude opět možné vybudovat potřebné zázemí, nebo ho rovnou vystavět za hranicemi současného parku. Já osobně jsem právě pro tuto variantu,“ uvedl náš člen kulturní komise Radim Beránek.

Konkrétně to znamená rozšířit zahradu a přeložit stávající komunikaci. Novému otáčku se tak sice přetne „sesterské pouto“, které ho pojilo s Bellárií, ale na druhou stranu mnohé získá. „Přednosti takovéhoto řešení nám na komisi přišel představit ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek. Především by byla tato varianta přijatelná pro UNESCO. Zároveň by umožnila vytvořit světově unikátní plenérovou scénu s využitím nejmodernějších technik. Celá koncepce vychází z Bremsova návrhu polydimenzionálního divadla, ten existuje však pouze na papíře,“ vysvětluje Radim Beránek.

Všechno má však svá ALE. Pokud nemá být nové otáčko jen dalším provizoriem, není nezbytné jen najít společnou řeč s představiteli UNESCO, ale také vyřešit vlastnické vztahy k pozemkům, aby už divadlu, potažmo městu nehrozil žádný nájem a doprošování,“ zdůraznil Beránek.

Petra Šebestíková

krajská manažerka TOP 09 Jihočeský kraj

Štítky
Osobnosti: Radim Beránek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme