Vaňousová: Návrh novely veterinárního zákona není v pořádku

28. 8. 2017

Byla jste jednou z iniciátorů petice, v níž jste chtěli změnu vládní novely veterinárního zákona. Komoře veterinárních lékařů se údajně nelíbí, aby chovatelé mohli přímo ve svých podnicích zaměstnávat veterinární lékaře?

Musím poznamenat, že petice vznikla v době, kdy byla na stole první verze novely veterinárního zákona. Mezitím se ale otázka možností zaměstnávání veterinárních lékařů neveterinárními subjekty přesunula z novely veterinárního zákona na později, do novely zákona o Komoře veterinárních lékařů.

Mohla byste přiblížit, co komoře zejména vadí?

Tímto ustanovením by veterináři ztratili samostatnost, jak po stránce odborné úrovně poskytované veterinární péče, tak i nad dohledem "welfare" (zdravotní pohoda) zvířat. Existuje riziko, že by lékaři pod tlakem majitele byli nuceni spíše  léčit zvířata a méně řešit finančně náročnější prevenci vzniku chorob. Je totiž otázkou, nakolik budou chovatelé ochotní investovat do prevence, tedy předcházení zdravotních obtíží  před vlastní léčbou. To jako veterináři nedokážeme  příliš ovlivnit a ve chvíli, kdy budeme zaměstnanci, tak to nedokážeme ovlivnit vůbec. Daleko horší situace by nastala v oblasti dohledem na welfare - zdravotní pohodou zvířat.

Rovněž, jak je uvedeno v petici, se obáváme zneužívání a nadměrného používání veterinárních léčiv (zejména antibiotik), kdy budou upřednostněny zisky před zdravím lidí i zvířat. Veterinární lékař nemůže plnit nezbytnou a nezávislou roli při ochraně zdraví zvířat a lidí, pokud bude podřízen zaměstnavateli bez vysokoškolského veterinárního vzdělání, jehož primárním cílem je zisk. Ochrana spotřebitelů, ochrana zdraví zvířat i životního prostředí nesmí být kompromitována usilováním o vyšší zisky v zemědělské prvovýrobě.

Je nutné si uvědomit, že problematika zaměstnávání veterinárních lékařů se netýká pouze chovatelů hospodářských zvířat , ale i malých zvířat a může vyhrotit problematiku tzv. „množíren“.

Tuto petici jste již předali poslancům?

Ano, předali jsme ji poslancům. Nasbírali jsme necelých šest tisíc podpisů. Šlo přitom nejen o veterináře, ale především o veřejnost.

Hovořilo se i o tom, že chovatelé by měli mít možnost provádět některé techniky, jako je očkování. To se již vyřešilo? 

Tato otázka je již ošetřena v zákoně o veterinární péči, ve znění aktuálním i tom, které mají na stole poslanci a zejména v zákoně o léčivech. Aplikace léčiv chovateli pod vedením veterinárního lékaře již nějakou dobu platí. Ale musí se provádět odborně způsobilou osobou, což automaticky není každý chovatel. Co se týká vakcinace, součástí očkování je také vyšetření zvířete, což chovatel sám těžko realizuje. Proto je tu důležitá práce veterináře. 

Navíc chovatelé by teoreticky po absolvování desetihodinového kurzu mohli začít dělat některé činnosti, které nyní můžou dělat veterinární technici se střední odbornou školou.

Také odmítáme, aby bylo chovatelům hospodářských zvířat umožněno provádění bolestivých a krvavých zákroků bez adekvátního středoškolského nebo vysokoškolského vzdělání. Tento záměr považujeme za týrání zvířat. Musíme hájit kompetence nejen veterinárních lékařů, ale i veterinárních techniků, ti ať provádí odborné veterinární úkony, chovatelé mohou provádět ty chovatelské.

Obsahuje novela nějaké další novinky?

Ano obsahuje. Měla by podle ní být povinná registrace útulků pro opuštěná zvířata, stejně jako registrace chovů s více než pěti fenami. Norma také povoluje možnost domácích porážek skotu do šesti let.

Co byste řekla na závěr?

Chtěla bych připomenout, že práce veterinárních lékařů má vliv na zdravotní nezávadnost potravin a s tím souvisí veliká zodpovědnost.

Dále se mi nelíbí, že nemáme v České republice jasně definován pojem "veterinární lékař". Ve směrnici zemí EU je jasně definován a Federace evropských veterinářů (Federation of Veterinarians of Europe -FVE) tento pojem zná také. Při novelizaci veterinárního zákona by jasná definice zejména kompetencí veterinárních lékařů, veterinárního technika a ošetřujícího veterinárního lékaře prospěla a ubylo by mnohých zcela zbytečných diskusí.

Převzato z časopisu Zemědělec

Přílohy
PDF Petice proti umožnění týrání zvířat.pdf (74.2 kB) DOCX Odůvodnění petice.docx (12.9 kB)
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme