Pospíšil: TOP 09 by nás v EU lépe reprezentovala

18. 9. 2017

V Českém Krumlově jste mohli o víkendu potkat naše jihočeské kandidáty do sněmovních voleb v čele s lídrem Pavlem Klímou i Jiřího Pospíšila, europoslance za TOP 09. Vrcholem mítinku byla beseda o EU bez rukaviček.

Počasí nepřálo, a tak se naši kandidáti, ředitel základní školy a náš lídr Pavel Klíma, veterinářka Radka Vaňousová i krumlovský radní a podnikatel Martin Lobík v doprovodu členů TOP týmu Jihočeského kraje krátce prošli městem a pak zamířili do útulného prostředí krumlovských kaváren a hospod.

Musím smeknout před majiteli všech těch kavárniček a hospod, kteří pracují bez ohledu na víkendy či svátky. Právě tento stav drobných živnostníků vyžaduje naši ochranu, a právě tento stav na Východě nenajdete. Tam jsou jen chudí lidé, nebo oligarchové,“ varoval Jiří Pospíšil, podle něhož jsou nadcházející sněmovní volby jakýmsi referendem, zda se nám v naší zemi díky správnému rozhodnutí voličů podaří zachovat západní systém otevřené demokracie, nebo naopak změníme polistopadový kurz naší země a vydáme se cestou k autoritativní oligarchii východního typu.

Vyvrcholením několikahodinového mítinku byla beseda o EU bez rukaviček, kterou hostila Hospoda 99. Na ní Jiří Pospíšil vyvracel některé mýty, stereotypy i naivní představy, které u našich občanů o EU panují.

Často se upínáme k představě nějaké zásadní reformy EU. Musíme si ale uvědomit, že je to sice společenství států a lidí stejných hodnot, ale o konkrétní podobě evropské integrace rozhoduje 200 národních stran z 28 členských států. Osobně proto pochybuji, že se dokážeme shodnout na něčem zásadně jiném. Spíše můžeme pozměnit kurz, například opětovným posílením role členských států, které by si maximum věcí spravovaly samy. Vždy ale zůstanou politiky, které je efektivnější regulovat na společné úrovni. To se týká například zboží a služeb na celoevropském trhu. Každopádně naše země by při schvalování společných právních norem měla být mnohem aktivnější, více lobbovat, více diskutovat. Bohužel tady narážíme na nedostatečnou jazykovou vybavenost našich ministrů i jejich licoměrnost: v Bruselu říkají něco jiného než u nás doma. Z této lži je však nedokážou usvědčit česká média. Ta totiž, na rozdíl například od těch německých, práci českých politiků v Bruselu nekontrolují. Nikdo nesleduje, zda si nehodí nohy na stůl a opravdu jednají a vyjednávají, nikdo jim neklade kritické otázky… Ostatně v Bruselu máme jen jediného stálého akreditovaného novináře. Novináři se do Bruselu tak maximálně slétnou, jen když se jedná o méně závažnou agendu – ovšem pro nás, zahleděnce do vlastních problémů, mediálně atraktivní, jako byla například ta kolem Andreje Babiše. Určitě nejsem EuroHujer, ale česká média prostě potřebují kvalitní novináře na evropskou problematiku, jinak český občan nebude dostávat relevantní informace. Když se jedná například o problematice emisí spalovacích motorů, Blesk napíše, že Brusel zakáže Čechům sekačky,“ poukazuje na mediální obraz, jaký o EU vytváří někteří politici a média Jiří Pospíšil.

Velmi podobný tomu je i příběh s tzv. evropskými uprchlickými kvótami. „Mohli jsme v klidu přijmout jako Slováci dvacítku uprchlíků a nikdo by nás nežaloval… Namísto toho ČSSD v hysterii, že jí padají preference, egoisticky všechno vsadí na jednu kartu – vládní usnesení nepřijímat žádné uprchlíky. Teď máme v Evropě pozici troublemakera, hrozí nám soud a ztráta miliónů euro ze schválených dotačních programů. ČSSD přitom pšenka nepokvete, jen posílí protievropské nálady a sklízet budou extrémisté,“ myslí si Jiří Pospíšil.

A jak bojovat s takovýmto pokřiveným obrazem?

„Musíme vychovávat českou mládež ke kritické práci s informacemi, aby nepodléhala manipulaci novinářů Blesku a řady politiků. Je to ale boj s větrnými mlýny a já si připadám v roli učitele jako Don Quijote,“ připomenul Pavel Klíma.

Podle něj je poněkud paradoxní, že zatímco dále sílí protievropské postoje, český člověk rád natáhne ruku pro štědré evropské dotace.

„Zatímco média i řada politiků posilují u našich lidí protievropské nálady, zapomínají dodat, že zároveň každý týden plyne do české pokladny 1,5 miliardy čistého příjmu z EU, když odečteme příjmy, které z EU přicházejí, a výdaje, které naopak do bruselské pokladny posíláme,“ upozorňuje Pavel Klíma.

Podle Martina Lobíka je proto důležité, aby si i ten poslední pivař, co nadává v hospodě na Brusel, uvědomil, na kolik případné vystoupení z EU přijde jeho peněženku, když už ho nezajímají ani společné hodnoty či bezpečnostní záruky. Těžko lze totiž věřit, že by Česko dokázalo uhájit v rámci Czechxitu nějaké ty výhody, což se ostatně nedaří ani mnohem významnějším a pro společný evropský trh potřebnějším Britům.

TOP 09 je podle Jiřího Pospíšila právě tou stranou, která českým občanům nic nenalhává a nenaskakuje na populistickou vlnu podněcovaného euroskepticimus.

„Oceňuji na TOP 09, že – ačkoli to není dnes vůbec populární – hájí myšlenku jednotné Evropy. Proto jsem přesvědčen, že právě ona je stranou, která by v EU dokázala naši zemi lépe reprezentovat, a proto doufám, že se dostane do vlády,“ přeje si Jiří Pospíšil.

A v to, že to není nereálné, věří i náš lídr Pavel Klíma.

„Stále více se utvrzuji v přesvědčení, že 12% pro TOP 09 je naprosto reálný výsledek,“ dodává Pavel Klíma.

Martin Volný

kancelář TOP 09 Jihočeský kraj

Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme