Klíma: Přijďte k volbám, když ne kvůli sobě, tak kvůli dětem či vnoučatům

18. 10. 2017

Často se říká žákům ve škole, že volit je jejich občanskou povinností. Já si to nemyslím. Jsem přesvědčen, že volit je především právo, příležitost, jak nechat promluvit svůj hlas. Často rodiče žáků říkají, že svým hlasem nic neovlivní. S tím rozhodně nesouhlasím. Jen ten hlas, který nedám, je hlasem, který není slyšet. A že neexistuje strana, která by byla tou ideální volbou? Už jste potkali v životě ideálního člověka, který nikdy nezakolísal? Tak proč by měla být ideální strana, kterou tvoří zase „jen“ lidé. 

Ale přesto v těchto volbách jde o víc, než o to, zda souhlasím se všemi body programu, zda mi vyhovují všichni politici na kandidátce. V naší společnosti dochází k zásadnímu štěpení, které jen odráží stejná pnutí, která se dějí u našich evropských sousedů, jen v naší zemi je ten spor ještě hlubší, zatížený „neodžitou“ a tedy ještě stále bolestně živou totalitární minulostí. Nenechte si nalhat, že výzvy k vypsání referenda o setrvání v EU jsou příležitostí, jak nastavit z „Bruselem“ mnohem výhodnější vztahy, konec konců ani mnohem silnější ekonomika, jako je Británie, si nevyvzdoruje ústupky. Nenechte si nalhat, že bez „Bruselu“ nám bude líp. 

V dnešním globalizovaném světě je tak malý stát neukotvený v žádné alianci velmi snadnou kořistí. A v dnešní době se spíše než tanky dobývá dobře mířenými investicemi. I když nedaleko na Východě od našich hranic se v Kremlu drží osvědčených dobyvačných plánů, byť lehce inovovaných o sofistikované prorůstání politickými, mediálními i ekonomickými strukturami naší země. 

Když už tedy nechcete hlasovat sami za sebe, hlasujte alespoň za ty, kteří tak ještě sami udělat nemohou, za své děti a vnoučata a za jejich budoucnost.

Pavel Klíma

ředitel základní školy

lídr jihočeské kandidátky TOP 09 pro volby do sněmovny

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme