Je čest vést kandidátku složenou z lidí z praxe

31. 5. 2017

Jihočeskou TOP 09 povede na podzim do voleb šestačtyřicetiletý ředitel ZŠ a MŠ Malšice Pavel Klíma. Kromě role ředitele působí též jako výtvarník, galerijní kurátor, malšický i krajský zastupitel a předseda výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost Jihočeského kraje. Ve zbytku svého času se mimo jiné věnuje charitativním projektům. Letošní dobročinná aukce pro Domácí hospic Jordán vynesla cca 400 tisíc korun, více jak dvojnásobek než předchozí dva ročníky.

Proč se vlastně zajímáte o politiku?

Správa veřejných věcí se dostává do krize. Byrokratizace, korupce a klientelismus prorůstá společností a lidé – otrávení politikou – rezignují dokonce na základní politické právo svobodného člověka – moci volit. Málokdo si ale uvědomuje, že věci okolo nás jsou naše a musíme se o ně starat, a když se o ně pečovat přestaneme, vlastně jen napomůžeme dalšímu rozrůstání všech těch kritizovaných nešvarů. Já jsem ale člověkem, který nevydrží jen přihlížet.

S čím do voleb jdete?

V prvé řadě s pevným přesvědčením, že naše strana má co nabídnout. Na kandidátce máme lidi z praxe, se zkušenostmi ze školství, kultury, oblasti sociální i zdravotní, ale také finančníky, právníky či odborníky na dopravu, řada z nich má bohaté zkušenosti z komunální politiky či politiky krajské a několik z nich i celostátní. Vedle kvalitních lidí dělá dobrou politiku i kvalitní program. A právě naše strana přišla jako první se střednědobým programovým výhledem dalšího vývoje naší země – Vizí 2030. Z ní vyjdeme při tvorbě našeho programu. Nebudeme chtít ale opakovat jen programová hesla, chceme do politiky vnášet i společensky důležitá témata. Pro mě osobně je to stabilizace financování paliativní hospicové péče v rámci domácích hospiců či duální vzdělávání.

Jak podle vás volební výhled poznamenala vládní krize?

Už před třemi lety jsme varovali, že s Andrejem Babišem se vládnout nedá a především nemá. Současná vládní krize je jen logickým důsledkem chybného rozhodnutí předsedy ČSSD. Osobně jsem rád, že řada lidí už prokoukla lapidární volební tahák: Budeme řídit stát jako firmu, a uvědomila si, že dvojrole podnikatele a politika není slučitelná a že Andreji Babišovi je bohužel vždy bližší košile, nežli kabát. I díky tomu naše preference stále rostou. Domnívám se ale, že to je jen jeden důvod současného úspěchu, tím druhým je naše dlouhodobá práce na programu pro naši zemi.

                                                                                                                                          Petra Šebestíková                                                                                                                                                                              Krajská manažerka TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme