× Pojďte do toho s námi.

Nováková: Poprvé vzniká skutečně funkční systém opatření pro rodiny

Komentář členky výkonného výboru TOP 09 Niny Novákové

27. 5. 2013

Současná rodina se může opřít o promyšlený systém projektů, které podporují soulad jejích základních funkcí. Mateřská a rodičovská dovolená je vyplněna vysoce důležitou a těžko nahraditelnou činností: vybavit novou generaci základní důvěrou ke světu a položit zdravé základy jejího dalšího rozvoje.

Každé dítě má jiné tempo vývoje, jiné potřeby a každá matka či otec má mít při výchově dítěte a při návratu do zaměstnání možnost volby.

Mateřská centra mají historii relativně dlouhou a jejich důvěryhodnost stoupá. Spojení kvalifikovaných vychovatelek s atmosférou široké rodiny a možností intenzivního zapojení rodičů je stále dobrou volbou.

Projekty „Chci práci i rodinu“, vytvořené pro podporu harmonie rodinného a pracovního života proměňují rodičovskou dovolenou v etapu intenzivního rozvoje dítěte i matky či otce.

Jednotlivé firmy, případně partnerství až čtyřech firem, mohou provozovat tzv. firemní školky, které umožní plynulý návrat zaměstnanců. Vůbec není bez důležitosti, že se tak zvýší vzájemnost a důvěryhodnost mezi zaměstnavatelem a pracovníkem.

Klasický formát třídy má svou variantu v malé dětské skupině, která je pro řadu dětských osobností mnohem vhodnější.

Pro podporu a rehabilitaci střední třídy je zase nesmírně důležitá možnost pokusit se o podnikání beze strachu z rizik spojených s nájmem a provozováním vlastní kanceláře. Coworkingová centra, čili společné kanceláře jsou opět výborná příležitost.

Není divu, že první skupinou, která vyhodnotila šance tohoto systému pro 21. století, jsou neziskové organizace. Podstatou jejich činnosti je odhodlání žít v určité nejistotě, vytrvale hledat nové modely, vítat každou šanci a nenechat se odradit. Taková je realita dnešní doby, na tuto vlnu se postupně vylaďuje občanská společnost. Místy, jak je vidět, svítá na lepší časy i v oficiálních institucích.

Nina Nováková
členka výkonného výboru TOP 09