K čemu je dobrý Evropský parlament?

Zákaz vyobrazování dětí na umělém kojeneckém mléku, ošklivější cigarety, ale i nutnost jezdit na technickou po dvou letech, ochrana pro internetové piráty nebo kompenzace za zpoždění letu. I taková nařízení vydal v uplynulých pěti letech Evropský parlament.

V květnu se budou v celé EU do europarlamentu konat volby. Lidé si při nich zvolí celkem 751 zástupců, z toho 21 bude z Česka. Občané ale k urnám nechodí zrovna rádi. V letech 2004 i 2009 dorazilo jen 28 procent Čechů.

"Lidé považují Brusel za něco, co je jim vzdálené. A to přesto, že naprostá většina české legislativy vychází z té evropské. To ale občanům málokdo z politiků vysvětluje," tvrdí politolog Metropolitní univerzity v Praze Petr Just.

Parlament kromě řady nařízení rozhoduje také o přidělení peněz členským zemím. Například nedávno schválil Česku stamiliony na úhradu škod po povodních.

Ve čtvrtek navíc rozhodoval o dalších nařízeních, která se obyvatel výrazně dotknou. Nakázal zrušit poplatky za roaming.

Podívejte se na 35 nařízení europarlamentu, která schválil Evropský parlament (EP) v uplynulých pěti letech a která mají dopad i na Česko:

Potraviny a zemědělství

Děti nesmějí být na krabicích mléka

Na obalech umělého kojeneckého mléka bude od roku 2016 zakázáno používat obrázky dětí a další motivy, které by mohly vyvolávat dojem, že jde o plnohodnotnou náhradu mateřského mléka. Podle EP může "idealizace" sušeného mléka odrazovat matky od kojení.

Výrobci džusů musejí být upřímnější

Výrobci ovocných šťáv musejí být mnohem upřímnější, co se týče informací o složení, které uvádějí na obalech. Spotřebitele už nesmějí mást a snažit se jim prodat třeba doslazovaný nápoj pod hlavičkou ovocné šťávy. Přísnější pravidla se týkají používání označení jako 100% džus či nektar.

Více informací na obalech potravin

Výrobci potravin musejí na obalech povinně uvádět podrobné informace o výživové hodnotě a o původu masa. Informace stačí tisknout na zadní straně obalu.

Levnější banány

Banány prodávané v EU by mohly zlevnit. Poslanci schválili dohodu o dovozních clech na banány z Latinské Ameriky. Dohoda počítá s tím, že v roce 2017 se sníží tarify na banány ze současných 176 eur na tunu na 114 eur (zhruba 2750 Kč).

Podpora malých zemědělců

Od roku 2015 začne platit nová zemědělská politika, kterou schválil EP. Podle ní by se měly zvýhodňovat malé zemědělské podniky a naopak velkým by se měly dotace krátit. To je nevýhodné pro české farmy, které jsou v průměru větší než v jiných zemích EU.

Zdraví a léky

Krabičky cigaret se snímky nádorů

EP rozhodl, že cigaretové krabičky budou méně atraktivní. Mimo jiné na nich budou kromě varovných textů také fotografie nádorů. Směrnice počítá s tím, že budou zabírat 65 procent obou stran balíčku.

Lehčí cestování za zdravotní péčí

Nová pravidla pro poskytování a financování přeshraniční zdravotní péče zjednodušují život těm, kteří se chtějí léčit v jiné zemi kvůli tomu, že u nich doma se na daný zákrok velmi dlouho čeká nebo že tam působí nějaký specialista. Jednou z klíčových věcí byla otázka financování. Obecně by mělo platit, že pojišťovna zákrok lidem proplatí až do výše, jakou by stála operace u něj doma. Pokud by to bylo víc, musel by si pacient doplatit rozdíl.

Tablety do myček bez fosfátů

Kromě pracích prostředků musejí být prakticky bez fosfátů i tablety do myček. Výrobci přidávají do mycích prostředků fosfor kvůli jeho schopnosti změkčovat vodu, fosfáty ale způsobují růst vodních řas, které ohrožují zdraví.

Snazší hledání práce pro lékaře a experty

Hledání práce v jiných zemích EU má být pro lékaře a další odborníky jednodušší. Umožnit to má nový elektronický profesní průkaz. Naopak pro zdravotníky a další specialisty, kterým soud v jejich zemi zakázal vykonávat profesi, by mělo být těžší se k ní vrátit v jiném státě EU.

Profesní průkaz by měl vydávat úřad v daném členském státě, zatímco nyní experti posílají žádost o uznání kvalifikace do hostitelské země. Uznání odborné způsobilosti by díky změnám v některých případech mohlo trvat pouze čtyři týdny.

Nová pravidla pro boj s epidemiemi

Předpis zřizuje systém včasného varování, usnadňuje členským státům společný nákup léků i vakcín a umožňuje vyhlášení mimořádných situací na úrovni EU.

Rychlejší cesta levnějších léků k pacientům

EP schválil návrh směrnice, která by zrychlila cestu levnějších generických léků k pacientům. Jedná se o "neznačkové" preparáty, které podle průzkumu EU mohou být až o 40 procent levnější než originály. Než ale úřady rozhodnou o jejich ceně či úhradě pojišťovnou, trvá to v některých členských zemích i více než 700 dní.

Přísnější dohled nad výrobci léků

Výrobci léků se ocitli pod větší kontrolou. Pacienti jsou lépe chráněni třeba v případě, kdy se na trhu objeví medikament s nebezpečnými vedlejšími účinky - jeho producent už ho nemůže z trhu stáhnout bez udání důvodu. Musí otevřeně přiznat, proč to dělá.

Doprava

Na technickou po dvou letech

Předpis stanovuje od roku 2015 minimální četnost technických kontrol u osobních aut - u nového vozu po čtyřech letech a poté už ve dvouletém intervalu. EP tak odmítl návrh Evropské komise, která požadovala kontroly každý rok.

Auta sama upozorní na nehodu

Nové automobily v EU budou mít povinně zabudován výstražný systém, který v případě nehody automaticky upozorní záchranáře. Opatření má platit pro auta vyrobená od října 2015.

Lepší kompenzace cestujícím v autobusech

Od roku 2013 musí platit autobusoví dálkoví dopravci kompenzace za zpoždění spoje.

Auta nesmějí být tak hlučná

Limity hluku motorů aut se musejí snížit, a to u běžných osobních vozidel z nynějších 74 na 68 decibelů. Až polovinu obyvatel měst v EU ale obtěžuje zvuk nad 55 decibelů, který je zdraví škodlivý.

Větší práva pro cestující letadlem

Cestující v letecké dopravě by měli mít do budoucna větší práva. Aerolinky budou muset poskytovat více informací v případě, že se jejich let zpozdí nebo bude zrušen. Rovněž je stanoveno, kdy mají nárok na odškodné.

Předpis se týká množství témat, jedním z nich jsou například mimořádné události, které letecké společnosti opravňují k odepření nároků na náhradu za zrušený let. Nově sem budou spadat jen jasně a přesně definované události, které jsou mimo kontrolu společnosti, jako špatné počasí, srážka s ptákem, politické nepokoje či stávka odborů.

Chytré tachografy v kamionech

Profesionální řidiči nákladních automobilů v EU budou muset mít ve vozech tzv. inteligentní tachografy, které bude možné pomocí satelitů kontrolovat na dálku a zaznamenávat jejich polohu. Opatření má omezit podvody s tachografy a lépe kontrolovat dodržování povinných přestávek u řidičů.

Na silniční piráty se smí i za hranicemi

Řidiči už nemohou páchat dopravní přestupky v zahraničí beztrestně. EP schválil směrnici, která umožňuje u nejzávažnějších přestupků přeshraniční vymáhání pokut.

Kratší doba za volantem

Profesionální řidiči se živnostenským listem musejí pracovat za stejných podmínek jako řidiči zaměstnaní u firem. To znamená, že mohou jezdit maximálně 48 hodin týdně.

Omezení klasických biopaliv

EP podpořil omezení výroby tradičních biopaliv, které by mělo zajistit rychlejší přechod k jejich nové generaci, vyráběné z alternativních zdrojů jako mořské řasy či odpadky. Cílem návrhu je omezení skleníkových plynů, které vznikají z rostoucího užívání zemědělské půdy k výrobě biopaliv.

Nižší limity emisí

Výrobci lehkých užitkových vozidel musejí do roku 2020 snížit emise oxidu uhličitého (CO2) u nově vyrobených automobilů na 147 gramů na kilometr ze současných 203 gramů.

Zároveň malé nákladní automobily do 3,5 tuny musejí od roku 2014 vypouštět méně emisí oxidu uhličitého.

Kratší služba pilotů

Zkrátí se doby některých služeb pilotů a posádek letadel. Noční letové služby budou kratší o tři čtvrtě hodiny, trvat budou tedy 11 hodin.

Plány počítají také s tím, že směny, které zahrnují samotný let i pohotovost, mohou trvat maximálně 16 hodin. V některých zemích EU mohou mít přitom piloti nyní směny dlouhé 20 až 26 hodin.

Pneumatiky se musí značit jako ledničky

Výrobci musejí od roku 2012 označovat pneumatiky podle hlučnosti, přilnavosti i podle dopadu na spotřebu pohonných hmot. Pneumatiky jsou tak značeny podobně, jako jsou podle spotřeby elektřiny identifikovány třeba domácí spotřebiče.

Ostatní

Uznání i neověřených kopií dokumentů

Europoslanci schválili zjednodušení systému uznávání veřejných dokumentů, jako jsou rodné, úmrtní či oddací listy. Občané EU tak už nebudou muset v jiné než rodné zemi uvnitř osmadvacítky prokazovat pravost svých dokladů, úřadům by měly stačit neověřené kopie a překlady.

Ochrana pro internetové piráty

Obyvatelé EU, kteří z internetu nelegálně stahují hudbu či filmy, se už nemusejí bát, že by mohli být svévolně odstřiženi od celosvětové počítačové sítě. EP schválil reformu unijního telekomunikačního trhu, která internetovým pirátům zajišťuje určitou ochranu. Pokud by úřady některého z členských států EU chtěly internetové uživatele "odstřihnout", budou jim muset dát právo na obhajobu.

Rychlejší a levnější reklamace

Nespokojení spotřebitelé ze zemí EU mohou řešit spory s prodejci rychlejší a levnější cestou, než jsou soudy. EP schválil dvě směrnice o alternativním a on-line urovnávání pří.

Mezi alternativní mechanismy patří mediace, v jejímž rámci má zprostředkovatel jako nestranná osoba spor posoudit a pomoci ho vyřešit. Všechny spory, a to i v přeshraničních transakcích, by měly být uzavřeny do 90 dnů. Pomoci s nápravou má také jednotné internetové centrum ve všech oficiálních jazycích EU, tedy včetně češtiny.

Odmítnutí ACTA

Poslanci odmítli mezinárodní smlouvu proti padělatelství (ACTA), která vyvolala ve světě včetně Česka řadu protestů. V EU tak už nemůže smlouva vstoupit v platnost.

Podle obhájců by smlouva ACTA zamezila počítačovému pirátství, nelegálnímu kopírování či přílivu padělaného zboží na evropské trhy. Odpůrci však tvrdí, že dokument by narušil svobodu na internetu a volný přístup k informacím.

Násilník nesmí za obětí ani za hranice

Lidé, kteří se stali obětí domácího násilí, obtěžování nebo vydírání se mohou spolehnout na to, že je úřady ochrání v celé EU. Pokud tedy například česká policie vykáže z bytu agresivní osobu, která ohrožuje svého partnera, nebude se smět násilník ke své oběti přiblížit ani ve chvíli, kdy se přestěhuje za hranice.

Státy musejí šetřit energii

Všechny země EU musejí každoročně renovovat nejméně tři procenta veřejných budov tak, aby byly šetrnější k životnímu prostředí.

Jednodušší konfiskace majetku

EP schválil pravidla, která by měla usnadnit národním úřadům konfiskovat majetek získaný trestnou činností po celé Evropské unii. Členské státy budou moci konfiskovat výnosy z trestné činnosti nejen po pravomocném odsouzení, ale i v případě nepřítomnosti podezřelé či obviněné osoby, pokud je tato osoba nemocná či na útěku.

Lepší ochrana dat

EP schválil soubor pravidel, jež v budoucnu zajistí lepší kontrolu nad daty, která o lidech firmy shromažďují. Úprava má poskytnout občanům také lepší ochranu před možným sledováním.

Všechny společnosti tak například budou muset před poskytnutím dat o kterémkoli občanovi EU neunijní zemi požádat o svolení příslušný národní úřad, který má dohled nad ochranou dat na starosti.

Jednotná pravidla pro azylanty

Azylové řízení se musí ve všech státech EU provádět analogickým způsobem, díky tomu je rychlejší než dřív. Policie získala přístup k databázi otisků prstů žadatelů o azyl (Eurodac), což má pomoci při stíhání pachatelů závažných trestných činů.

Více recyklované elektroniky

Země EU budou muset do konce tohoto desetiletí sbírat a recyklovat 85 procent elektronického odpadu. Státy zatím sbírají jen kolem jedné třetiny ledniček, počítačů, telefonů a dalších nepotřebných elektronických zařízení.

Větší ochrana pro lidi nakupující na webu

Evropané nakupující po internetu, od podomních obchodníků či na organizovaných prodejních zájezdech mají větší ochranu a práva. Podle směrnice budou moci odstoupit od smlouvy do 14 dnů od chvíle, kdy je jim zboží dodáno. Na polovinu (tedy na dva týdny) se zkrátila doba, během níž prodejce při odstoupení od smlouvy musí vyplatit peníze zpět zákazníkovi.

zpravy.ihned.cz | 3. 4. 2014 | Autor: Matěj Smlsal

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme