Vyvracíme mýty a nepravdy o hazardu

Přečtěte si, jak vyvracel mýty a nepravdy o hazardu 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek na říjnové schůzi sněmovny v roce 2015 zde.

1. Videoterminály se začaly povolovat za ministra Bohuslava Sobotky (ČSSD).
  2. Ministerstvo financí dlouhodobě upozorňovalo na to, že na povolení je zákonný nárok a je potřeba změnit legislativu, aby obce mohly regulovat všechna herní zařízení.
  3. Zákon byl připravován již od roku 2008, bohužel v roce 2010 jej smetl president Klaus.
  4. Ministerstvo financí za Miroslava Kalouska proto předložilo podobný návrh, který obcím dovolil zakázat nová povolení.
  5. Miroslav Kalousek zároveň prosadil zdanění hazardu, jeho vyšší odvody a zrušil jeho výhody. Díky tomu si hazardní lobby nemůže rozhodovat, kam poputují veřejné peníze. Nyní jsou příjmem obecních rozpočtů a státu.
  6. Díky tomu se jen v roce 2012 podařilo zrušit cca třetinu videoterminálů.
  7. Ministerstvo financí zároveň potřebovalo platný právní podklad na retroaktivní rušení dříve vydaných povolení (aby nemohlo být žalováno za náhradu ušlého zisku), proto uvítalo rozsudek Ústavního soudu, podle kterého obce mohou regulovat hazard i u starších povolení. Okamžitě proto zahájilo mnoho tisíc správních řízení na zrušení herních zařízení.
  8. Miroslav Kalousek také hned předložil novelu zákona, aby i v zákoně bylo jasně napsáno, že obce mohou regulovat i starší povolení. Díky rozpuštění sněmovny však návrh spadl pod stůl.

Podívejte se na oficiální údaje o snižování počtu videoloterijních terminálů za jednotlivých ministrů zde. Dozvíte se, že ministr Babiš jejich počet nesnižuje ani zdaleka tak dobře, jak tvrdí.

obce-hazard

TOP 09 Facebook Twitter YouTube G+ Instagram