EET dále komplikuje podnikání

26. 10. 2016

Spuštění elektronické evidence tržeb se blíží. Už od 1. prosince by měli evidovat tržby první živnostníci. Podnikatelům však nejasnosti a starosti s EET spíše přibývají. ČR má jeden nejnepřehlednějších systémů pro podnikání. To je potřeba změnit, a ne jej dále komplikovat.

Víte, jak podnikatelé zjistí, zda se jich týká povinnost EET? Na místním Finančním úřadě, který je podřízen ministerstvu financí, to překvapivě není. Ten totiž není kompetentní k evidenci tržeb poskytovat jakékoli informace. S žádostí o informace se živnostníci musí obrátit na infolinku nebo na specializované pracoviště. To jim naúčtuje 1 000 Kč správní poplatek.

Pokud se jich evidenční povinnost týká, nečekejte, že vše poběží rychle. Na registraci do systému si podnikatelé počkají 2-3 dny od podání žádosti.

Po překonání dalších problémů spojených s technickým zabezpečením evidence tržeb (speciální pokladna, internetové připojení...) ale komplikace nekončí. Mnoho nejasností bylo v poslední době spojeno se spropitným. Musí se evidovat? Jak kdo. Fér to ale nebude určitě. Podle ministerstva financí je spropitné pro zaměstnance z evidence vyjmuto, spropitné pro provozovatele už ale evidence pokrývá.

V mnoha restauracích a dalších podnicích se tak bude stávat, že majitel, který bude chtít pomoct svým zaměstnancům s náročnější směnou, jim svojí přítomností sníží příjem. Na konci směny všichni spočítají spropitné, odečtou šéfovo sociální, zdravotní a daně a zbytek si rozdělí. Podnikání tak bude zase o něco komplikovanější.

Majitel provozovny bude mít navíc povinnost prokázat, že se jedná o spropitné. Nikdo ale neví, jak to udělat. Spropitné není stabilní položka, kterou by mohl živnostník účtovat. Kontrola, která tak do restaurace přijde, nebude mít jak prokázat, zda jde o neevidované tržby nebo spropitné. Pokutu až půl milionu korun však zaplatí živnostník.

To jsou jen některé problémy, které podnikatelům ztíží jejich živnost. Přečtěte si dopisy, které nám o EET napsali sami živnostníci. Právě kvůli nim usilujeme o zrušení EET.

Dopis od Petra Krajníka z Litoměřic

Jako argument a největší nebezpečí vnímám neustálé šmírování každého a všude a závist. Postupnými kroky se pomalu, ale jistě stáváme policejním státem. A možná, že občas někdo někde něco nepřizná a zatají, ale celkově jsou to v tomto státě spíše drobné peníze. Za cenu, že se postaví o kilometr dálnic víc, to prostě nikdy nemůže stát. Důležitější je, že v poslední vesnici zůstane hospoda či krámek.

Jinak argument, že "hospodští" tento stát oberou o deset či kolik miliard je natolik nesmyslná, že vůbec nevěřím tomu, že to může být pravda. Vždyť skoro všichni koho znám spíše uvažují o tom, že ten podnik zabalí, rozhodně se nikdo v milionech nekoupe.

Dopis od Ivany Vrbkové z Brna

Můj názor na zavedení EET je veskrze negativní. Považuji jej za nedůstojné státní šmírování a domnívám se, že již nyní mají finanční úřady a státní správa více než vysoké možnosti, jak dodržování daňových zákonů kontrolovat. Dle mého je absurdní považovat podnikatele za potencionální zloděje a podvodníky a všemožně je šikanovat a stále více a více ztěžovat jejich snahu živit se sami, bez závislosti na státu.

Domnívám se, že je za vším je páně Babišova snaha znechutit a zničit co nejvíce malých a středních podnikatelů a nastolit vládu korporací a velkých firem /Agrofert apod./

Na závěr perličku ze své dovolené v Chorvatsku /tohoto tzv. ráje EET/: Po dobu šesti dnů na Istrii v červenci 2015 jsme navštívili několik restaurací, barů a obchodů. Pokud chce někdo hádat, kolik účtenek ze slavného systému EET jsme obdrželi, odpověď zní takto: Ani jednu jedinou! Cena byla vždy sdělena ústně, v jediném případě bylo vrcholem obdržení bílé papírové “účtenky” s rukou sepsaným sloupcem čísel a součtem. Chorvatským podnikatelům se však nedivím, nikdo ze sebe nechce nechat dělat otroka nenasytného státu a bojuje, jak umí.

Andrej Babiš celkově je pro mě ztělesněním sice hloupého, ale o to “mazanějšího” a všehoschopného /zejména pro svůj prospěch/ člověka a považuji ho za největší zlo naší politické scény /a že konkurence je velká! /.

Dopis od Radka Dvouletého z Uherského Hradiště – Jarošova

Proč nezavádět EET?

Argument je naprosto jasný. Je to zbytečné zatěžování prodejců. Máme účetní systém MRP, který pracuje v MS DOS. Na tento nepůjde přímo napojit  zařízení elektronické pokladny.  Pořízení nového účetního systému pracujícího ve Windows by nás stálo dalších zbytečných řádově 20 tisíc Kč.

Pokud zůstaneme u našeho současného účetního systému, budeme muset po vystavení našeho dokladu za hotové ještě navíc vystavovat extra další účetní doklad zaslaný do systému EET. Za následek to bude mít, že zákazník bude stát a čekat u pokladny.  Je to naprosto zbytečné. Tohle si ministr Babiš neuvědomuje, protože není z praxe.  Ukazovat v televizi, jak pošle namarkovanou jednu kávu je, slušně řečeno, nesmysl. Mnohá skladová hospodářství, jako třeba naše, mají desetitisíce položek. Denně přibývají další a některé se zase již neprodávají. Kdo bude tyto položky navádět do elektronické pokladny? Zbytečná práce navíc. Jen proto, že ministr financí neumí vybrat daně.

V dnešní době jede většina obchodů na skladové hospodářství v PC a musí vydávat doklad ke každému prodeji už jen z důvodu, aby se zboží odečetlo ze skladu. Takže šidit ani nelze a nevybere se od těchto firem ani koruna navíc.  Pokud jde ministrovi o pár ženských někde na trhu, nebo o nějaké malé hospůdky,  tak ať si je zkontroluje a nezatěžuje dalšími zbytečnými povinnostmi plošně všechny maloobchody a velkoobchody, které mají notabene účetnictví v naprostém pořádku a které jsou po namátkových kontrolách chváleny kontrolními orgány a nejsou jim ani doměřovány žádné sankce.

A na závěr hlavní argument. Z dostupných materiálů chorvatského MF se dá zjistit, že se v Chorvatsku po zavedení elektronické evidence nevybírá více DPH. Pokud ministr Babiš tvrdí opak, použiju jeho slov a řeknu, že lže. 

Dopis od Luďka Kalába ze Svitav

Dobrý den,

Jako občan České republiky myslící na budoucnost své rodné země zásadně nesouhlasím se zavedením EET, a to hned z několika důvodů, z nichž vyjmenuji pouze dva nejzávažnější.

První je ekonomický, kdy je nutno chápat diskriminačně a nespravedlivě, že případné uvedení elektronické evidence v život by prokazatelně postihovalo pouze drobné podnikatele a živnostníky pracující převážně s hotovostními platbami s minimem faktur. Vůbec by se již nedotklo vyšších podnikatelských kruhů v čele s panem Babišem, který zneužívá stát na dotacích, dále žádá miliardy na zahlazení ekologických škod a zneužívá kdejaké skulinky, jak na našem státu parazitovat. Tímto svým konáním se všem soudným lidem vygeneruje v hlavě známé rčení "Zloděj volá, chyťte zloděje!"

Pro řadové občany tato fakta znamenají jediný logický a spravedlivý krok a pro poslance povinnost. Odložit navrhovaný paskvil ve formě EET na dobu, než budou on-line podrobně sledováni ve svých podnikatelských aktivitách jako první velké podnikatelské firmy typu "Agrofert", kde je největší nebezpečí úniku peněz - ať už na daních, sporných dotacích, DPH, daňové ráje v to počítaje. Dále musí nutně následovat on-line sledování firem, kde již došlo k pochybení při zadávání státních zakázek. Dále mají logicky následovat v on-line sledování firmy dle velikosti základního kapitálu a ročního obratu a to prosím sestupně a až toto vše provedete, můžete teprve zavádět podobné nesmysly na nás, na těch nejmenších, drobných a nejnuznějších! Jestli nedodržíte tento postup, uchýlíte se k mocnářským a oligarchistickým praktikám, které nemají v naší demokratické vlasti místo, jsou nemorální a de facto z pohledu nás lidí, kteří sledují dění ve sněmovně i nezákonné!
Dle dostupných analýz vyplývá, že k žádnému zvýšení výběru daní nedojde a sám pan Babiš se snaží argumentovat alespoň tím, že dojde k narovnání podnikatelského prostředí. Jenže on tímto balkánským vynálezem toto prostředí naopak ještě zhorší a pokřiví, protože on nás svými kroky zavede před rok 1989, kdy mladá generace žádala volnost a svobodu. Zde je namístě uvést, aby nás nikdo nesrovnával s Chorvatskem, protože bývalá Jugoslávie pod vedením Tita nezakazovala drobné podnikání, nedošlo tam k vpádu vojsk ani k pošlapání demokracie v takové míře, tak jako tomu bylo u nás. Zavedení Todorovičových praktik s računy nebylo tolik spojováno s nebezpečím nesvobody, jako to cítíme my Češi.

Tím se dostávám k druhému snad ještě závažnějšímu bodu, proč EET nerealizovat.
V mezinárodním měřítku patříme k zemím, kde ještě naštěstí platí pravidlo o  zlatých českých rukou. S EET zavřete hospody na vesnicích, potopíte spoustu malých obchodníků, kteří si něco musí nechat za nehty, aby dokázali zaplatit pro ně těžko únosné nájmy, donutíte v učňovských oborech vyučovat předmět "Jak oklamat kontrolní orgány", aby se pokusili po vyučení postavit na vlastní nohy.. To opravdu chcete?

Samotný výraz EET zní u někoho vznešeně a možná i důvěryhodně, jenže tento paskvil vám nenápadně donutí lidi na sebe donášet, fízlovat, korumpovat kontrolní orgány a vznikne de facto nová forma policejního státu. Je zde opravdu reálné nebezpečí, že vy, vážení poslanci, tímto dostatečně neuváženým krokem popřete samotné základy a hodnoty listopadové revoluce v roce 1989!

Apeluji tímto na všechny poslance, aby zodpovědně zvážili svá rozhodnutí, zda vůbec pro zavedení EET hlasovat, protože mají ve svých rukou tentokrát velice závažné a zodpovědné poslání - buď nás uvrhnete zpět do minulých časů estébáckých praktik nebo necháte podnikatele a živnostníky pokračovat v práci ve svých každodenních starostech o svobodné přežití už v tak náročném prostředí, které bezpochyby mají.

Vím bezpečně, že každý poslanec, jenž si sáhne hluboko do svědomí, moc dobře pochopil, že tentokráte má co do činění s NEBEZPEČNÝM OLIGARCHISTICKÝM způsobem pokusu ovládnutí země, které je snad běžné pouze jen na východ od nás. Proto vás žádám a věřím, že je to vlastně vaší povinností nepodpořit nebezpečí nesoucí s sebou zavedení EET.

Štítky
Témata: Daňový systém
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme