Tomáš Czernin

senátor za obvod č. 37 - Jičín (TOP 09)

Tomáš Czernin se narodil 4. 3. 1962 v Plzni. V letech 1981 – 1987 vystudoval ČVUT Praha, fakultu stavební, obor Konstrukce a dopravní stavby, získal titul Ing. Po absolvování základní vojenské služby pracoval do r. 1990 jako projektant v Pražském projektovém ústavu. Po převratu odešel nakrátko za manželkou do Rakouska, kde získával zkušenosti postupně ve firmách Brandstetter (Vídeň) jako přípravář stavební výroby a Katzenberger (Gerasdorf u Vídně) jako projektant.

V roce 1992 se vrátil do Čech, do Dymokur, kde jeho otec restituoval budovy a pozemky. Do r. 2011 se se svým otcem věnoval a sám se dosud věnuje správě rodinného majetku. Jedná se o lesy, zemědělství, chov ryb, provoz vlastní honitby, údržba a opravy budov včetně zámku v Dymokurech.

Politickou prací se zabýval na úrovni komunální politiky, v letech 1998 – 2002 působil jako zástupce starosty obce Dymokury coby nestraník za KDU-ČSL. Členem TOP 09 je od srpna 2009. V roce 2010 kandidoval do Senátu v senátním volebním okrsku č. 37, kdy získal 18,5 % hlasů. V roce 2012 podpořil TOP 09 svou kandidaturou v krajských volbách ve Středočeském kraji.

V roce 2014 mu byla stranou TOP 09 nabídnuta kandidatura do Evropského parlamentu, jíž přijal a kandidoval ze sedmého místa.
Od podzimu 2014 je v Dymokurech opět místostarostou.

Je předsedou Komory soukromých vlastníků lesů a tím současně 1. místopředsedou Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů (SVOL).

Je rovněž členem Suverénního řádu Maltézských rytířů a osobně se účastní na charitativním díle tohoto řádu. Je předsedou nadačního fondu „Lourdes“, kde organizuje a řídí pouti pro nemocné a handicapované.

Hovoří velmi dobře německy, státní zkouška r. 1988, částečně anglicky, pasivně ovládá ruštinu. Mezi jeho zájmy patří historie, myslivost a cyklistika.

Tomáš Czernin je ženatý, s manželkou Ursulou mají 4 dospělé děti - dvě dcery a dva syny.

Czernin: O množství zvěře, které se uloví by měl rozhodovat vlastník.

9. 5. 2017
"Novele žádným způsobem nemění záležitosti vlastníků půdy, tedy honebních pozemků. Při změně vlastnictví není možno měnit hranice honitby," říká senátor TOP 09 Tomáš Czernin.
Číst více

Pouť Řádu Maltézských rytířů s nemocnými do Lurd

4. 5. 2017
"Je opravdu dojemné, s jakou nadějí lidé do Lurd jezdí, i když málokdo se upíná na to, že právě u něho dojde k zázračnému uzdravení. Obdivuji také, s jakou pokorou pak z Lurd odjíždějí, jak chápou, že třeba i s tou nejtěžší nemocí je jejich život smysluplný a krásný,“ říká senátor TOP 09 a organizátor výpravy Tomáš Czernin.
Číst více
TOP 09 Facebook Twitter YouTube G+ Instagram