Tomáš Czernin

senátor za obvod č. 37 - Jičín (TOP 09)

Tomáš Czernin se narodil 4. 3. 1962 v Plzni. V letech 1981 – 1987 vystudoval ČVUT Praha, fakultu stavební, obor Konstrukce a dopravní stavby, získal titul Ing. Po absolvování základní vojenské služby pracoval do r. 1990 jako projektant v Pražském projektovém ústavu. Po převratu odešel nakrátko za manželkou do Rakouska, kde získával zkušenosti postupně ve firmách Brandstetter (Vídeň) jako přípravář stavební výroby a Katzenberger (Gerasdorf u Vídně) jako projektant.

V roce 1992 se vrátil do Čech, do Dymokur, kde jeho otec restituoval budovy a pozemky. Do r. 2011 se se svým otcem věnoval a sám se dosud věnuje správě rodinného majetku. Jedná se o lesy, zemědělství, chov ryb, provoz vlastní honitby, údržba a opravy budov včetně zámku v Dymokurech.

Politickou prací se zabýval na úrovni komunální politiky, v letech 1998 – 2002 působil jako zástupce starosty obce Dymokury coby nestraník za KDU-ČSL. Členem TOP 09 je od srpna 2009. V roce 2010 kandidoval do Senátu v senátním volebním okrsku č. 37, kdy získal 18,5 % hlasů. V roce 2012 podpořil TOP 09 svou kandidaturou v krajských volbách ve Středočeském kraji.

V roce 2014 mu byla stranou TOP 09 nabídnuta kandidatura do Evropského parlamentu, jíž přijal a kandidoval ze sedmého místa.
Od podzimu 2014 je v Dymokurech opět místostarostou.

Je předsedou Komory soukromých vlastníků lesů a tím současně 1. místopředsedou Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů (SVOL).

Je rovněž členem Suverénního řádu Maltézských rytířů a osobně se účastní na charitativním díle tohoto řádu. Je předsedou nadačního fondu „Lourdes“, kde organizuje a řídí pouti pro nemocné a handicapované.

Hovoří velmi dobře německy, státní zkouška r. 1988, částečně anglicky, pasivně ovládá ruštinu. Mezi jeho zájmy patří historie, myslivost a cyklistika.

Tomáš Czernin je ženatý, s manželkou Ursulou mají 4 dospělé děti - dvě dcery a dva syny.

Kandidáti TOP 09 v Plzni zdůrazňovali význam svobody

12. 10. 2017
Tradiční pivní oslavy Pilsner Fest v Plzni navštěvuje první místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek pravidelně. Nyní však jeho setkání a rozhovory s lidmi měly i předvolební význam. V debatách zdůrazňoval důležitost váhy hlasu každého voliče v prospěch svobody a demokracie. Jako lídra kandidátky TOP 09 v Plzeňském kraji přijeli Marka Ženíška podpořit také tři osobnosti TOP 09: senátor Tomáš Czernin, europoslanec Jiří Pospíšil a exministr zdravotnictví Leoš Heger.
Číst více

Czernin: Ministr lepí chyby státu, omezuje vlastníky

27. 9. 2017
Podnik Lesy ČR je téměř monopolním vlastníkem a hospodářem v českých lesích. Měl by tedy mít také odpovědnost za celé lesnické odvětví, a ne pouze zajišťovat zisk pro stát. Alespoň by to člověk v civilizované zemi čekal. Poslední rozhodnutí ministra Jurečky ale ukazuje na něco jiného.
Číst více
TOP 09 Facebook Twitter YouTube G+ Instagram