Marek Ženíšek

1. místopředseda TOP 09, místopředseda klubu poslanců, poslanec Parlamentu ČR za Plzeňský kraj

Narodil se 26. listopadu 1978 v Plzni. Vystudoval Filozofickou fakultu Západočeské univerzity v Plzni a Fakultu sociálních věd Karlovy univerzity v Praze. V roce 2006 obdržel doktorský titul z oboru politologie na Západočeské univerzitě v Plzni.

Marek Ženíšek je autorem či spoluautorem několika knih a odborných textů a do září 2009 byl vědeckým tajemníkem České společnosti pro politické vědy. Od roku 2003 přednáší na Katedře politologie a mezinárodních vztahů Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni a od roku 2008 i na Metropolitní univerzitě Praha.

V roce 2007 začal Marek Ženíšek působit na ministerstvu spravedlnosti, od roku 2008 jako náměstek ministra, resp. ministryně.

V červnu 2009 se stal členem Přípravného výboru TOP 09. Na Celostátním ustavujícím sněmu strany, konaném 27. a 28. listopadu 2009, byl zvolen místopředsedou TOP 09. Na 2. celostátním sněmu TOP 09, který se konal ve dnech 22.-23. října 2011 v Hradci Králové, funkci místopředsedy TOP 09 obhájil. Na čtvrtém celostátním sněmu TOP 09 v listopadu 2015 byl zvolen prvním místopředsedou strany. Jako 1. místopředseda strany má ve své gesci zahraniční vztahy TOP 09.

V krajských volbách na podzim roku 2012 byl zvolen členem zastupitelstva Plzeňského kraje. Nicméně v součinnosti s pozicí náměstka ministra zdravotnictví se rozhodl na funkci zastupitele rezignovat. Ve funkci 1. náměstka ministra zdravotnictví Leoše Hegera působil od začátku roku 2012 do srpna 2013. Zabýval se především tématikou ekonomického řízení jak samotného ministerstva zdravotnictví, tak jejích přímo řízených organizací. Stál u zrodu a vytvořil institucionální prostor pro dlouhodobý projekt Reforma psychiatrie v ČR.

Na 3. celostátním sněmu TOP, který proběhl ve dnech 7.-8. prosince 2013 v Praze, byl znovu zvolen místopředsedou TOP 09.

Marek Ženíšek je ženatý a má syna.

Ženíšek: Omezení byrokracie pomůže i lidem v Plzeňském kraji

24. 5. 2017
Vysokoškolský pedagog, poslanec a expert na zahraniční politiku TOP 09 Marek Ženíšek se jako rodilý Plzeňan zajímá o místní problémy. "Chtěl bych prosadit lepší napojení Plzně na další města kraje a na Jižní Čechy,"  říká místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek, který chce ve sněmovně dál hájit zájmy svého kraje.
Číst více

Ženíšek: Premiér nadřadil zájmy strany nad zájmy země

24. 5. 2017
Pan premiér se v jednu chvíli rozhodl, že je pro jeho stranu daleko jednodušší, aby hnutí ANO ve vládě zůstalo a stále mělo resort ministerstva financí. Nadřadil tak stranické zájmy nad zájmy České republiky. To považujeme za špatné.
Číst více

Krajská kancelář TOP 09