Karel Schwarzenberg

čestný předseda TOP 09

Narodil se 10. prosince 1937 v Praze - Bubenči jako nejstarší syn Karla Schwarzenberga a jeho manželky Antonie. V prosinci 1948 museli opustit republiku a uchýlit se do zahraničí. Ve Vídni a Štýrském Hradci studoval práva a v Mnichově lesnictví. Kvůli předčasné smrti svého adoptivního otce Jindřicha Schwarzenberga musel studia přerušit a začít hospodařit na rodinných statcích v Rakousku a Bavorsku.

Jako předseda Mezinárodního helsinského výboru pro lidská práva se Karel Schwarzenberg zejména v 80. letech zasazoval o dodržování lidských práv v Evropě. O otázce lidských práv jednal v bývalém SSSR, v Bulharsku, v Kosovu a také u nás.

V rodinném sídle v Bavorsku založili společně s doktorem Vilémem Prečanem na podporu československého exilu a disentu Československé dokumentační středisko (archiv tehdy zapovězené literatury). Sbírka je dnes součástí Národního muzea a je uložena v Praze.

Na podzim roku 1989 se vrátil do vlasti a 10. července 1990 byl jmenován kancléřem prezidenta republiky. V roce 1992 vedl první delegaci OBSE do Náhorního Karabachu po vypuknutí války mezi Arménií a Ázerbájdžánem. Z funkce kancléře odešel v roce 1992 v souvislosti s abdikací prezidenta Václava Havla.

V letech 1992 až 2004 se Karel Schwarzenberg věnoval řízení rodinného podniku, tedy hlavně lesnictví a údržbě jemu svěřených památek. Nadále působil v řadě nadací, komisí a spolků, kde uplatňoval své zkušenosti z dlouholeté práce v mezinárodních vztazích.

V senátních volbách v roce 2002 neúspěšně kandidoval v obvodu Strakonice, v listopadu 2004 byl ve volebním obvodu Praha 6 zvolen senátorem, nominován byl US-DEU a ODA.

Dne 9. ledna 2007 byl Karel Schwarzenberg jmenován ministrem zahraničních věcí ČR, do vlády byl nominován Stranou zelených. Dne 8. července 2008 v této funkci podepsal s americkou ministryní zahraničních věcí Condoleezzou Riceovou smlouvu o umístění radarové základny USA na území Vojenského újezdu Brdy.

V červnu 2009 Karel Schwarzenberg spolu s Miroslavem Kalouskem založil stranu TOP 09. Na Celostátním ustavujícím sněmu strany, konaném 27. a 28. listopadu 2009, byl zvolen předsedou TOP 09.

V roce 2010 se po květnových volbách do PSP ČR stal poslancem a následně, po sestaveni vlády ČR, ministrem zahraničí.

Na 2. celostátním sněmu TOP 09, který se konal ve dnech 22.-23. října 2011 v Hradci Králové, byl zvolen předsedou TOP 09.

Na 3. celostátním sněmu TOP, který proběhl ve dnech 7.-8. prosince 2013 v Praze, byl opětovně zvolen předsedou TOP 09. Od podzimu 2013 je poslancem a šéfem zahraničního výboru.

Mezi jeho záliby patří politika, staré a nové umění, zvláště moderní architektura.

Schwarzenberg: Vláda chce sedláky nahnat do velkofarem

12. 9. 2017
Když sociální demokraté podporují velkopodniky, a tudíž znevýhodňují ty menší, a lidovci se k nim přidávají a udržují agrární strukturu vytvořenou komunisty, vnucuje se otázka, k čemu vlastně tyto strany u nás jsou. Ale jak říká staré české přísloví, drzé čelo je lepší než poplužní dvůr.
Číst více

TOP 09 startuje horkou fázi kampaně

4. 9. 2017
Hlavní část svojí předvolební kampaně dnes zahájila v Praze TOP 09. Strana už dříve představila hlavní motiv kampaně - "Neuhneme", na který nyní navázala dalšími slogany, kterými chce oslovit voliče.
Číst více

TOP 09 Facebook Twitter YouTube G+ Instagram