Ing. Markéta Pekarová Adamová

předsedkyně TOP 09, poslankyně Parlamentu ČR za Hl. m. Prahu, předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR

Markéta Pekarová Adamová se narodila 2. října 1984 v Litomyšli. Absolvovala osmileté Gymnázium ve Svitavách. Od roku 2005 žije v Praze, kde studovala obor Andragogika a personální řízení na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Souběžně se studiem pracovala v obchodním oddělení společnosti T-Mobile Czech Republic. Roku 2008 získala titul Bc, v bakalářské práci se věnovala tématu Zaměstnavatelnost zdravotně postižených.

Po ukončení bakalářského studia pracovala Markéta Pekarová Adamová nejdříve v personální a poté ve vzdělávací agentuře. Od roku 2009 studovala na Českém vysokém učení technickém, obor Ekonomie a management v průmyslu. Roku 2011 zde získala titul Ing. za diplomovou práci na téma Diversity management.

V létě roku 2009 vstoupila do politické strany TOP 09. O rok později byla v komunálních volbách zvolena do Zastupitelstva Městské části Praha 8 a následně do Rady MČ Praha 8. Pod její gesci spadala sociální oblast, protidrogová prevence a oblast evropských fondů. V komunálních volbách 2014 svůj zastupitelský mandát úspěšně obhájila.

V květnu 2012 byla Markéta Pekarová Adamová zvolena předsedkyní regionální organizace TOP 09 Praha 8, tento post v dubnu 2013 a následně i v dubnu 2015 obhájila.

Roku 2013 byla v říjnových předčasných volbách do Poslanecké sněmovny zvolena poslankyní Parlamentu ČR za Hl. město Praha, znovu byla zvolena roku 2017. V Poslanecké sněmovně působí coby místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku a členka Výboru pro životní prostředí.

V listopadu 2015 byla na celostátním sněmu TOP 09 zvolena místopředsedkyní strany, o dva roky později se stala 1. místopředsedkyní. V srpnu 2019 oznámila kandidaturu na předsedkyni TOP 09 a na listopadovém 6. celostátním sněmu byla zvolena do čela TOP 09.

Markéta Pekarová Adamová je vdaná. Ve volném čase se věnuje sportu (běh, cyklistika, běžky) a cestování, četbě, kultuře a živému umění. Hovoří anglicky.

Významnou součástí jejího života je i dobrovolnická práce, věnovala se jak mezinárodní dobrovolnické činnosti (pomáhala v dětských domovech v Arménii a Maroku, pracovala s postiženými lidmi v Srbsku a absolvovala environmentální projekt ve Skotsku), tak dobrovolnické práci v Česku (spoluorganizovala dětské tábory a akce pro děti ze sociálně znevýhodněného prostředí, pomáhala v péči o seniory s Alzheimerovou chorobou).

Sněmovna byla oceněna za organizaci summitu Krymské platformy
17. 4. 2024

Sněmovna byla oceněna za organizaci summitu Krymské platformy

Poslanecká sněmovna získala ocenění v rámci 13. ročníku Ambassador Awards Evening za organizaci Druhého parlamentního summitu Mezinárodní krymské platformy. Sněmovna uspěla v kategorii „Kongres do 500 účastníků roku 2023“.

Celý článek
Kdyby spojenci uvažovali jako SPD, Československo by zůstalo v područí totalitní moci, má jasno Pekarová Adamová
15. 4. 2024

Předsedkyně poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) na sociální síti zkritizovala opoziční hnutí SPD. Podle ní, kdyby spojenci uvažovali stejně jako SPD, byl by osud Československa výrazně jiný.

Celý článek
Do Evropy jdeme SPOLU, se silným týmem kompetentních kandidátů!
5. 4. 2024

Do Evropy jdeme SPOLU, se silným týmem kompetentních kandidátů!

SPOLU do Evropy! Koalice představila silný tým osobností červnového volebního klání do Evropského parlamentu. Uvedení kandidátky je významným milníkem a dodržením původního a pevného závazku v zastupování České republiky na evropské scéně s kompetentním a dynamickým týmem.

Pekarová: Pokud bychom se nechali Rakušanem vyprovokovat, hrozí politická krize
4. 4. 2024

Pekarová: Pokud bychom se nechali Rakušanem vyprovokovat, hrozí politická krize

Svoji pozici si musím vyboxovávat, říká v nebývale otevřeném rozhovoru pro CNN Prima NEWS předsedkyně Sněmovny a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Stát mění pravidla pro dárcovství krve. Už nebude diskriminovat homosexuály
28. 3. 2024

Stát mění pravidla pro dárcovství krve. Už nebude diskriminovat homosexuály

Podle ministerstva zdravotnictví se od poloviny roku zjednoduší darování krve od dárců, které přitahují osoby stejného pohlaví. Gayové zatím mohou krev darovat jen po půlroční sexuální abstinenci. Česko je jednou z mála zemí, kde homosexuální muži prakticky nemohou být bezplatnými dárci krve.