Ing. Jaromír Štětina

poslanec Evropského parlamentu (bezpp za TOP 09)

Jaromír Štětina se narodil 6. 4. 1943 v Praze. Vyrůstal v pohraničí u Frýdlantu v severních Čechách, kam se jeho rodiče přistěhovali v roce 1945. Absolvoval jedenáctiletku, maturoval na gymnáziu v Praze 10 ve Voděradské ulici. V letech 1961 až 1967 vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze 3.

Na podzim roku 1968 nastoupil Jaromír Štětina jako elév v tehdejším deníku Mladá Fronta. Začátkem roku 1969 nastupuje jako pomocný dělník v tehdejším národním podniku Geologický průzkum, pozdější Geoindustria v Holešovicích. V letech 1970 - 1978 vystudoval přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, obor geologie. V letech 1970 - 1999 uspořádal přibližně dvacet pět přírodovědných a sportovních výprav na Sibiř a do asijských zemí; je zakladatelem českého raftingu; je autorem několika úspěšných cestopisů.

Jaromír Štětina dále v letech 1987 až 1989 pořádal série politických přednášek v tehdejším Československu; několikrát byl zadržen orgány STB. Koncem roku 1989 se v Praze stal spoluzakladatelem Syndikátu novinářů. Koncem roku 1989 nastoupil jako novinář do znovuzaložených Lidových novin. V lednu 1990 odjíždí jako zpravodaj Lidových novin do Moskvy, kde působí tři roky.  V roce 1992 zakládá Nadaci Lidových novin, stává se jejím prvním ředitelem a v letech 1993-1994 je šéfredaktorem Lidových novin.

V roce 1994 zakládá Jaromír Štětina soukromou novinářskou agenturu Epicentrum, je spoluzakladatelem humanitární společnosti Člověk v tísni a členem její správní rady. V letech 1994 - 2004 je šéfredaktorem agentury Epicentrum; jako reportér se specializuje na válečné konflikty v Evropě, Asii a Africe.

V roce 2010 byl jako nestraník za TOP 09 a Starostové zvolen do Senátu PČR, jeho mandát zanikl 30. června 2014. Od července 2014 je poslancem Evropského parlamentu za TOP 09 a Starostové.

Jaromír Štětina je autorem několika stovek různých statí, deseti knih, mnoha desítek dokumentárních filmů a velkého množství rozhlasových a televizních pořadů.

Vyznamenání a ocenění

• Cena Františka Kriegla - 1992
  • Cena Ferdinanda Peroutky - 1997
  • Státní vyznamenání Za zásluhy - 2000
  • Prestižní cena SAIS - Novartis Award, udělovaná John´s Hopkins University ve Washingtonu - 2001

Štětina: Je čas posílit kybernetické kapacity EU

14. 6. 2018
Europoslanci přijali rezoluci, ve které volají po zajištění větší bezpečnosti kybernetického prostoru a s ní spojenými dopady na obranyschopnost EU. Poslanci vítají iniciativu Evropské komise týkající se kybernetické bezpečnosti na podporu kybernetické obrany EU.
Číst více

Štětina v Pardubicích: Jsme v hybridní válce

5. 4. 2018
Současné vztahy mezi Evropskou unií a Ruskou federací vyvolávají mnoho závažných otázek. O svých zkušenostech z Ruska přijel do Pardubic diskutovat europoslanec, válečný zpravodaj, novinář a cestovatel Jaromír Štětina. V rámci autorského čtení z jeho knihy Století zázraků jsme debatovali o bezpečnostních hrozbách současného světa o lásce, válce i životě obyčejných Rusů.
Číst více

Jaromir.Stetina@europarl.europa.eu