Ing. František Laudát

poslanec Parlamentu ČR za Hl. m. Praha (TOP 09)

Narodil se 13. 3. 1960 v Ledči nad Sázavou.

Prvních 5 ročníků základní školy absolvoval v malé vesničce Rejčkov, kde žil. Od šesté třídy již dojížděl do nedaleké Ledče nad Sázavou. Tam v letech 1975 až 1979 absolvoval i místní gymnázium a byl přijat na Elektrotechnickou fakultu ČVUT v Praze. V roce 1984 vysokou školu absolvoval, získal titul inženýra elektrotechniky a nastoupil do Fyzikálního ústavu tehdejší Československé akademie věd.

V akademii v sektoru polovodičů se František Laudát v pozici vědeckotechnického pracovníka věnoval výzkumu polovodičových krystalů A III B V. V akademii jeho angažmá skončilo v dubnu 1993. Asi od roku 1987 do roku 1993 paralelně v pozici asistenta vyučoval základní kurzy fyziky v I. A II. ročníku Stavební fakulty ČVUT.

Po krátkém tříměsíčním působení na Ministerstvu dopravy ČR nastoupil František Laudát do pozice asistenta náměstka primátora hl. m. Prahy. V roce 1994 byl zvolen zastupitelem hlavního města Prahy a tento post z důvodu střetu zájmů musel opustit. Začátkem ledna 1995 ho rada hl. m. Prahy jmenovala ředitelem Obecního domu v Praze. V pozici investora řídil obnovu této významné secesní památky, její znovuuvedení do provozu i následný provoz.

Od roku 1994 po tři období byl členem Zastupitelstva hlavního města Prahy. Asi šest let řídil Výbor dopravy ZHMP. Patří k zakladatelům Pražské integrované dopravy, optické telekomunikační sítě PRAGONET, prosadil řadu dopravních projektů, např. staveb městského silničního okruhu (Mrázovka), i např. tramvaj na Barrandov. V letech 1999 až 2000 měl na starosti dostavbu Kongresového centra Praha před zasedáním MMF a SB v roce 2000.

Ve funkci ředitele Obecního domu působil až do 15. září 2006. Za tu dobu Obecní dům uspořádal cca 60 výstav, vydal více než 40 knižních titulů a vyprodukoval více než 10 filmových dokumentů. Je autorem Průvodce Obecním domem a spolutvůrcem zmíněných filmových projektů.

V roce 2006 byl František Laudát zvolen poslancem Parlamentu ČR. Předsedal Podvýboru pro důchodovou reformu, byl členem Podvýboru pro dopravu, Podvýboru pro odpadové hospodářství a globální změny klimatu, Výboru petičního a Výboru pro sociální politiku. Mimo jiné je členem poradního sboru pro rekonstruci Národního muzea, od roku 2003 pravidelně zasedá v komisi soutěže Dopravní stavba roku. Nedávno vyšla jeho publikace o těchto stavbách, stejně jako publikace o architektonických projektech obdobné soutěže.

V roce 2006 po odchodu z Obecního domu založil malostranskou kulturní společnost, jejíž první akcí byla nedávná výstava fotografií ke stému výročí narození Jarmily Novotné.

Laudát: Konec intervencí může ekonomiku oslabit

7. 4. 2017
Česká ekonomika začíná mít opětovně strukturální problém. Dokonce si dokážu představit, že v horizontu několika let může i oslabit. Pod ekonomickým růstem si něco namlouváme, ale při vší úctě jsme zemí s velkým podílem montoven.
Číst více

Laudát: Český průmysl potřebuje udělat krok vpřed

24. 3. 2017
Chtěl bych, aby na některé resorty, a MPO je jeden z primárních, přišel vizionář, který bude vědět, co je průmysl 4.0 a začal směrovat a tlačit na ministry, vládu a vykládal i celé společnosti, že musíme udělat krok vpřed.
Číst více

TOP CENTRUM