doc. Ing. Jiří Oliva, Ph.D.

člen předsednictva TOP 09

Jiří Oliva se narodil se v roce 1952 v Litomyšli v rodině soukromého zemědělce.

Po ukončení základní školy maturoval na SVVŠ v Litomyšli a vystudoval Fakultu lesního inženýrství VŠZ v Brně. Po ukončení pracoval Jiří Oliva patnáct let v lesnickém provozu ve funkcích taxátora, technika polesí a vedoucího polesí. V roce 1990 byl jmenován ředitelem Východočeských státních lesů a posléze pověřen založením celostátního podniku Lesy ČR v Hradci Králové, který pak úspěšně řídil až do roku 2003. Současně s tím vyučoval Jiří Oliva externě na Lesnické a dřevařské fakultě ČZU v Praze, kde složil doktorát v oboru Ekonomika a řízení podniku. Tam také nastoupil v roce 2004 do stálého pracovního poměru, habilitoval ve stejném oboru a působí jako docent na katedře lesní těžby.

Doc. Jiří Oliva stál dlouhá léta v čele státního podniku Lesy České republiky v Hradci Králové. Ten dovedl k rozkvětu a prosperitě. Po jeho odchodu zavládl v tomto subjektu stav neuspořádanosti, dodnes charakteristický častým střídáním vedení, diskusemi o průhlednosti zakázek a prodejů majetku.

Na Celostátním ustavujícím sněmu strany, konaném 27. a 28. listopadu 2009, byl zvolen členem předsednictva TOP 09, kterým byl až do 2. celostátního sněmu TOP 09, který se konal ve dnech 22. a 23. října 2011, kde již do předsednictva nekandidoval.

V roce 2010 se po květnových volbách do PSP ČR stal poslancem. Od 5. září 2012 byl místopředsedou poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. V současnosti je společným kandidátem TOP 09 a Starostů do Senátu za obvod Hradec Králové.

Je ženatý a má čtyři děti.

Oliva: Nabízím svůj čas a zkušenosti pro TOP 09

27. 11. 2017
V manažerských funkcích, od těch nejnižších až po ty vrcholové jsem pracoval téměř třicet let. A v této situaci bych rád TOP 09 nabídl svůj čas a také svou zkušenost.
Číst více

Financování kampaně Jiřího Olivy

9. 10. 2014
Transparency International  hodnotí transparentnost kampaní politických stran/hnutí na základě 6, resp. 7 v případě senátorů a místních stranických organizací/sdružení předem stanovených kritérií...