TOP 09 není a nebyla populistickou stranou

25. 11. 2017

Reflexí uplynulých dvou let zahájil zprávu o činnosti TOP 09 předseda Miroslav Kalousek, který spolu s čestným předsedou Karlem Schwarzenbergem hodnotil dosavadní působení strany.

„TOP 09 nikdy nebyla a nebude populistickou stranou. V době hospodářské krize jsme nehleděli na eventuální ztrátu politických bodů, ale především cítili odpovědnost za budoucnost. Ani v otázce migrační krize jsme nikdy nepodlehli pokušení strašit a nabízet líbivá, leč nereálná řešení. Zdůrazňovali jsme naopak nezbytnost společného evropského řešení a solidarity mezi jednotlivými státy EU,“ uvedl předseda Miroslav Kalousek.

Za poslední dva roky se TOP 09 stala nejsilnějším protestním hlasem proti narůstající koncentraci moci, autokratickým tendencím, konfliktu zájmů nebo zjevnému zneužívání veřejných pravomocí a zvyšování šikany občanů. Za většinou těchto trendů stojí předseda hnutí ANO. „Jeho propaganda nám dala účelovou nálepku Antibabiš. Trvám ale na tom, že politický zápas za férové a předvídatelné prostředí, za osudy živnostníků a malých podnikatelů, za neodklánění veřejných peněz k velkým na úkor malých, je práce pro lidi,“ řekl Miroslav Kalousek, který připomněl svoji inciativu k vytvoření společného postupu středopravých stran. Před volbami zůstala nevyslyšena a strany se sdružují až nyní, v Demokratickém bloku.

Výsledky sněmovních voleb jsou podle Miroslava Kalouska porážkou, ale ne likvidační. TOP 09 nepotřebuje restart, ale redesign. „Změnilo se prostředí a priority, s nimiž se změnila i poptávka veřejnosti a cílové skupiny našich potenciálních voličů. Nelze znovu startovat z prostředí roku 2009. Hodnoty, cíle i ideje, s nimiž jsme v roce 2009 vstoupili na politickou scénu, ale trvají,“ míní Miroslav Kalousek, který se s delegáty jako předseda rozloučil. „Dnešní den je pro mě ukončením jedné mé životní etapy, která časově odpovídá i zvláštní etapě v historii TOP 09, kdy ji vedli ‚otcové zakladatelé‘. Mohl jsem jistě udělat mnoho věcí lépe a jinak. Mohl jsem řadu poselství říci mnohem empatičtěji. Rozhodně však necítím výčitku za promarněná léta. Jsem na ně hrdý,“ řekl Miroslav Kalousek.

Čestný předseda Karel Schwarzenberg ve svém projevu k delegátům apeloval na další demokratické strany, aby začaly těsněji spolupracovat. Demokratický blok je hezký začátek. Je mi jasné, že spojování stran bude dlouho trvat a kolik předsudků mezi námi existuje. Teď je ale čas na to, abychom pracovali na odstranění nedůvěry, což je naše největší zátěž. Abychom ji překonali,“ řekl Karel Schwarzenberg, který přirovnal budoucí kroky k situaci země v mezinárodní politice po roce 1989. „Museli jsme tehdy bojovat o důvěru našich sousedů. Byla to tvrdá práce, vyžadovalo to spoustu drobných kroků, kterými jsme si vycházeli vstříc. Udělejme to stejně. Je to úkol naší generace politiků. Pokud to nedokážeme, selhali jsme a neuspějeme,“ dodal Schwarzenberg. 

Jakub Hnát, tiskový mluvčí TOP 09

V Praze 25. listopadu 2017

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme