TOP 09 má sněm a volí nové vedení

25. 11. 2017

Nového předsedu a další členy vedení volí TOP 09 na svém 5. celostátním sněmu, který dnes začal v Praze. Celkem 181 delegátů ze všech krajů bude v hotelu Don Giovanni diskutovat také o změnách stanov TOP 09 a dalším směřování strany.

Sněm začal dnes symbolicky v 9:09 a delegáty budou celým dvoudenním jednáním provázet výroky našich prezidentů Tomáše Garrigua Masaryka: „Člověk mnoho vydrží, má-li cíl,“ a Václava Havla: „Naděje není přesvědčení, že něco dobře dopadne, ale jistota, že má něco smysl – bez ohledu na to, jak to dopadne.“

Se zprávou předsedy vystoupí Miroslav Kalousek, k delegátům promluví také čestný předseda Karel Schwarzenberg a hosté. Mezi těmi budou například předseda ODS Petr Fiala, předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, 1. místopředseda Pirátů Vojtěch Pikal a 1. místopředseda hnutí STAN Vít Rakušan.

„Za rok nás čekají komunální a senátní volby a TOP 09 se na ně musí začít připravovat už nyní. Do voleb půjdeme posíleni o mnoho nových členů, kterých se nám jen za poslední měsíc přihlásilo více než dvě stovky. TOP 09 je nositelkou hodnot, v nichž mnoho lidí vidí svoji budoucnost. Pro tyto lidi tady jsme a jejich zásady, sny a naděje budeme energicky prosazovat do politické praxe,“ říká k budoucímu směřování strany předseda Miroslav Kalousek.

Zdravice sněmu TOP 09 zaslali například německá kancléřka Angela Merkelová, předseda Rakouské lidové strany Sebastian Kurz, předseda Evropské lidové strany Joseph Daul a předseda poslaneckého klubu Evropské lidové strany v Evropském parlamentu Manfred Weber. „Věřím, že TOP 09 bude i v budoucnosti hrát důležitou roli v české a evropské politice. Novému předsednictvu přeji mnoho sil a výdrže. Těším se na další spolupráci našich stran v rámci Evropské lidové strany,“ vzkázala ve své zdravici delegátům německá kancléřka Angela Merkelová.

Na sněmu se členům strany bude prezentovat think-tank TOP 09 TOPAZ, mládežnická organizace TOP tým a organizace EUŽ. V sobotu, která je diskusním dnem, zvolí delegáti celostátní revizní komisi a smírčí výbor.

Nedělní část sněmu bude volební. Po projevech kandidátů zvolí delegáti nového předsedu strany, poté prvního místopředsedu a další členy předsednictva. Vyberou také členy výkonného výboru a nakonec schválí závěrečné usnesení sněmu.

Detailní program celého sněmu najdete zde.

Jakub Hnát, tiskový mluvčí TOP 09

Praha 25. 11. 2017

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme