Projev Václava Horáčka na 4. celostátním Sněmu TOP 09

29. 11. 2015

Vážený pane předsedo, vážení delegáti a hosté,

setkáváme se na našem sněmu v době nelehké pro Českou republiku, pro Evropu, pro celý svět. V době, která s sebou přináší výzvy a která v dalších letech ukáže, jak jsme obstáli před svým okolím, ale také sami před sebou. Máme na co navazovat. Věřím, a jsem o tom přesvědčen, že naší historií a tradicí nejsme svázáni ani svazováni, ale že nám jsou dobrým východiskem pro řešení současných problémů. Máme navíc několik velkých příkladů a vzorů, o které se můžeme opřít v téměř stoleté historii naší republiky, bezesporu světově uznávané osobnosti - Masaryka a Havla. Bylo by pěkné, kdyby se podařilo podstatu jejich veřejného snažení naplňovat a principy, které se snažili do obou mladých demokracií vštípit, začali více fakticky uskutečňovat a méně o nich mluvit či planě diskutovat.

Chtěl bych poděkovat touto cestou Karlu Schwarzenbergovi, že celým svým životem toto naplňuje a po odchodu Václava Havla převzal onen pomyslný plamen, který se snaží zažehnout v mnohých kolem sebe. Jsem opravdu rád, že se mu to daří. Je to dobrým závdavkem pro budoucnost, dnes si jej možná tolik neuvědomujeme, není to dnes tolik vidět, ale za pár let, až mladí aktivní lidé vstoupí do politiky či do veřejného života obecně, potom najde tato činnost naplnění.

Zároveň bychom ale přes všechno to neměli slevovat z našeho směřování a z nároků, které na sebe máme. I přes dočasné rozechvění naší demokracie a přes tenzi, která je ve společnosti cítit a přes úmyslné a účelové vytváření znepřátelených skupin, které namísto diskuse o programu a argumentech na sebe jen plivají, měli bychom být schopni najít to opravdu podstatné a o to se starat. Chtěli-li jiní jenom rozněcovat nenávist, spory a hádavost, nepodléhejme jim, buďme těmi, kdo chtějí společnost uklidňovat, spojovat a motivovat.

Já jsem byl více než 16 let starostou Železného Brodu, cítím se stále býti regionálním politikem, který přišel zastupovat zájmy a bránit práva nejen města či regiónu, ale všech obcí, měst a regionů. Někteří to mohou brát jako handicap, já sám to beru jako svou zásadní výhodu. Soudě dle podpory, kterou TOP 09 v Libereckém kraji opakovaně dostává, je tento přístup správný. Přitom stačí tak málo - trocha zdravého selského rozumu, odvaha odmítnout alibismus, populismus a takzvanou politickou korektnost. Schopnost věci jasně a jednoduše pojmenovat a nebát se navrhnout nejpřímější řešení, které obvykle bývá tím nejlepším. Pro některé může být označení regionální politik špatnou značkou. Pro mne je naopak tou nejlepší a jsem na ni hrdý, stejně tak jako mnoho mých kolegů v Poslanecké sněmovně. Protože právě u nich můžeme pozorovat ono skutečné spojení politika s občany. Ve svém politickém snažení se dlouhodobě snažím v různých formách a věcech o totéž: poskytnout více prostoru a možnost komunálním politikům, dát jim šanci nejen rozhodovat o osudu regionu, který spravují, ale poskytnout jim také dostatečná práva, kompetence a odpovídající finanční prostředky. Lidé, kteří v dané lokalitě žijí, nejlépe vědí, co je třeba udělat a změnit, kam peníze poslat. Přímým dohledem nad takto investovanými prostředky je zároveň nejúčinnější ochranou před jejich zneužitím. Jsem velmi rád, že právě TOP 09 stojí na stejném principu a opakovaně dokázala, že decentralizace moci a financí myslí vážně. Prokázali jsme to v době, kdy jsme měli možnost díky angažmá ve vládě, a velmi účinně to nyní hájíme i v opozičních řadách. Z práce v regionech vím, že právě to je velmi dobře a pozitivně vnímáno, neměli bychom v tom polevit. Děkuji TOP 09, že mi toto umožňuje a rád budu pro ni pracovat.

Václav Horáček, poslanec TOP 09

Osobnosti: Václav Horáček