Langšádlová: Musíme být součástí integrované Evropy

Kandidátský projev Heleny Langšádlové na post místopředsedkyně TOP 09

29. 11. 2015

Vážený pane předsedo, milý Mirku, vážený Karle, dámy a pánové.

Zdá se mi, že ani ve významně proměněné situaci u nás i v Evropě nedokážeme jako společnost rozlišovat věci podstatné od věcí nepodstatných. Mnoho času věnujeme nekonečným zásahům do snad všech oblastí našich životů. Vláda přichází s novými registry, evidencemi, kvótami - je to opravdu podstatné pro naši budoucnost? Je to opravdu to, co chceme? Co je pro nás podstatné? Podstatné je, abychom byli sebevědomou společností. Podstatné je, abychom si byli vědomi vlastní identity. Podstatné je, abychom znali hodnoty, na kterých naše společnost stojí a abychom byli připraveni je hájit. Vím, že pojmy právní stát, vymahatelnost práva, vláda práva, se staly téměř frází. Ale tyto principy jsou a musí být tím základním, na kterých každá demokratická společnost stojí. Od těchto principů se odvozuje důvěra občanů ve stát, a proto i my za každé situace za ně musíme bojovat.

Mezi otázky podstatné patří zajišťování bezpečnosti občanů. Každý stát a v každé situaci musí garantovat občanům bezpečí. Zajišťování bezpečí patří k základním funkcím státu, proto patří mezi otázky podstatné. Pro naši budoucnost je životně důležité, aby byly posilovány euroatlantické vazby. Pro naši budoucnost je životně důležité, abychom byli opravdu pevnou součástí integrované Evropy. Ale i na evropské půdě musíme bojovat o řešení otázek podstatných, o odpovědné řešení otázek podstatných. To je pro nás zásadní. Co je ještě důležité pro naši budoucnost? České rodiny musí mít děti. Já vím, že to může znít jako samozřejmost, ale vývoj posledních desetiletí nejen u nás, ale v celé Evropě ukazuje, že to samozřejmostí není. My jsme jako Evropa v hluboké demografické krizi. Proto si musíme vážit každé rodiny, která má děti a vytváří jim dobré podmínky. Důležité je i to, v jakém stavu předáme prostředí, ve kterém žijeme. Péče o životní prostředí i kulturní odkaz, to jsou otázky podstatné a jsou pro nás obrovským závazkem. Pro naši zemi, která nemá velké nerostné suroviny, naše prosperita stojí a bude stát na úrovni vzdělání, na podpoře vědy a výzkumu. To jsou otázky podstatné, které nikdy nesmíme opomenout. Protože pouze na úrovni vzdělání, na úrovni vědy a výzkumu, tak jak je budeme podporovat, tak jim budeme věnovat pozornost, tak bude vypadat naše budoucnost. Naším programovým cílem vždy byla podpora podnikatelů. Podnikatelé jsou neoddělitelnou součástí střední třídy a ta je základem každé demokratické společnosti. Proto musíme znovu hledat cesty, jak jim usnadnit působení - oni vytváří pracovní místa, oni platí daně, oni, díky nimž můžeme vynakládat veřejné prostředky.

Vážené dámy, vážení pánové, moc vás prosím, zastavme se a začněme rozlišovat otázky podstatné od otázek nepodstatných. Já jsem připravena bojovat o to, co je podstatné. A prosím vás o vaši podporu.

Děkuji.

Helena Langšádlová, místopředsedkyně TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme