TOP 09 investuje do vzdělávání svých členů

3. 10. 2011

Za školení svých členů utratí některé parlamentní strany až stovky tisíc korun ročně. Není to ale pravidlem. Normálu se vymyká TOP 09, která letos na vzdělání straníků investuje až dva miliony korun. Snaží se tak dbát na soustavné vzdělávání, rozšiřování schopností a odbornosti svých členů. Naopak členové Věcí veřejných nebo KSČM si další vzdělávání musí hradit ze svého.

Investice do vzdělání straníků se u TOP 09 letos vyšplhají až ke dvěma milionům, potvrzuje Jaroslav Poláček, zástupce generálního sekretáře strany: Vzdělávání tvoří součást rozpočtu TOP 09. V letošním roce předpokládáme, že suma, která se za vzdělávání utratí, se přiblíží dvěma milionům korun. Účastníci našich kurzů samozřejmě nedostávají toto vzdělávání zcela zdarma, na organizační zajištění si nějakou částí přispívají ze svého."

Nejčastěji se straníci obecně školí před volbami v komunikaci s občany, nebo médii. Převládají také kurzy IT, ekonomiky, nebo ochrany a zdraví při práci.

Sociální demokracie si zčásti kurzy pořádá sama přes Masarykovu demokratickou akademii a sice hlavně před volbami. Řadoví členové a zaměstnanci strany ale procházejí i školením ochrany a zdraví při práci. ČSSD tak každoročně utratí několik set tisíc korun.
„V tomto meziobdobí jsou to také poměrně vysoké částky, dalo by se hovořit o statisících. V nevolební době se snažíme, aby všichni naši členové měli šanci navštívit některý z kurzů, který pro ně strana prostřednictvím Masarykovy demokratické akademie vypisuje," potvrzuje místopředseda ČSSD Martin Starec.

ODS zase spolupracuje se soukromou školou CEVRO. Liberálně-konzervativní akademie pořádá pravidelně před volbami pro kandidáty ODS školení a semináře. Občanští demokraté podporují ale i vzdělávání svých zaměstnanců, především v oblasti managementu, nebo účetnictví. Kolik do nich investují nechtějí prozradit.

Klára Bílá
Osobnosti: Jaroslav Poláček