× Pohněme s tím. Společně!

Projekt stáží v TOP 09

TOP 09 od roku 2010, tedy téměř od počátku své existence, umožňuje vysokoškolským studentům absolvovat stáž v celostátní kanceláři, poslaneckém klubu i v krajských kancelářích. Do konce roku 2013 prošlo zpravidla čtyřtýdenním pobytem několik desítek studentů nejrůznějších oborů, zejména politologie a mezinárodních vztahů.

Spolupracujeme s univerzitami

Na projektu stáží spolupracuje TOP 09 především s Fakultou sociálních studií Masarykovy univerzity, Filozofickou fakultou Univerzity Karlovy a Filozofickou fakultou Univerzity Palackého v Olomouci, kde je TOP 09 účastníkem projektu Young Power. Od začátku programu stáží se počet účastníků výrazně zvýšil ze zhruba desítky studentů v roce 2012 na trojnásobný počet v roce 2013. Poprvé bylo využito nabídky portálu Unijobs.cz, na kterém byl program stáží zveřejněn.

Jak to chodí v politické straně

Cílem stáží bývá především seznámit studenty s běžným chodem moderní politické strany v demokratické společnosti. TOP 09 se snaží stážisty zapojit do běžného chodu kanceláře strany a přiblížit jim práci politiků, kterou znají většinou pouze z médií a z teoretických přednášek na svých školách. Studenti získají nezbytnou praxi, která je v současné době čím dál tím více důležitá při jejich následné snaze získat práci po absolvování vysoké školy. Projekt je oboustranně výhodný. Na jedné straně pomáhá studentům poznat reálnou praxi a na straně druhé otvírá a ruší mýty ohledně profesionálního působení politických stran.

Na čem stážisti pracují

Stáž trvá standardně čtyři týdny, z nichž tři týdny studenti tráví v celostátní kanceláři TOP 09 a jeden v Poslanecké sněmovně. Má-li některý ze stážistů zájem, může si stáž prodloužit. Doporučována je i praxe v krajské kanceláři TOP 09, ve které je možnost realizovat různé projekty s vyšší mírou samostatnosti.

Někteří stážisté následně s TOP 09 zůstávají v kontaktu a spolupracují na nejrůznějších projektech i v následujících letech. Výjimkou není získání práce či navázání dlouhodobé spolupráce.

Nejčastěji stážisté pracují s novými médii, se sociálními sítěmi a s interním systémem strany, provádějí korektury textů a monitoring médií. Zabrousí také do sféry organizace, když se podílejí na přípravě odborných konferencí, rezervací místností a podobně. Asistují zkušenějším kolegům, zpracovávají pro ně výtahy ze zákonů a v předvolebním období také pomáhají s kampaní, například s umístěním billboardů a jiných reklamních ploch.

Pro TOP 09 je spolupráce se stážisty přínosná nejen v tom, že pomáhá vyhledávat potenciální budoucí kolegy, ale především v jejich svěžím přístupu k práci, která je jim uložena.

Stáže pod hlavičkou spolku TOPAZ

Od roku 2014 program stáží přechází pod hlavičku spolku TOPAZ, což je jeho logický vývoj, protože TOPAZ se má starat o oblast vzdělávání. I nadále na stážích bude spolupracovat Celostátní kancelář TOP 09 a Poslanecký klub TOP 09 a Starostové.

Informace o stážích v TOP 09 budou do budoucna publikovány na internetových stránkách TOPAZu www.top-az.eu.

24. 2. 2014

TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram