Vláda podpořila mezinárodní terorismus a porušila platný zákon

12. 2. 2016

Prohlášení TOP 09 k dnešní mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny k úniku informací.

Vládní koalice souhlasila s utajením dnešní mimořádné schůze, kterou TOP 09 prosadila, ale je zřejmé, že neodsouhlasí její program, a znemožní tak příslušné usnesení Poslanecké sněmovny.

Důvod, proč tak činí, je prostý. Vláda se snaží všemožně utajit a zamlžit skutečnost, že ohrozila bezpečnost občanů České republiky a porušila vlastní zákon, konkrétně trestní zákon.

V něm je totiž stanoveno, že pokud Česká republika odmítne vydat cizího státního příslušníka, je povinna věc předložit svým orgánům činným v trestním řízení a postupovat tak, jako by daný trestný čin byl spáchán v naší jurisdikci.

Alí Fajád byl obžalován z přípravy vražd zaměstnanců americké vlády, z pokusu použít protiletadlovou střelu a z pokusu poskytnout podporu teroristické organizaci. Tyto skutky jsou trestné i u nás, a proto měl ministr spravedlnosti pouze dvě legální možnosti – Alího Fajáda buď vydat naším spojencům, anebo zajistit jeho stíhání na území ČR.

Propuštění Alího Fajáda bylo nejenom nezákonné, ale ve svém důsledku ohrozilo i bezpečnost všech občanů České republiky a vyvolalo oprávněné pochybnosti u našich spojenců, zda jsme právním státem. Současná „štvanice“ na ministra Stropnického není z našeho pohledu ničím jiným, než odváděním pozornosti. Tím, kdo ohrozil bezpečnost a důvěru CR, nebyl ministr Stropnický, ale ministr Pelikán. Politickou odpovědnost pak nese vládní koalice jako celek.

TOP 09 tuto tiskovou zprávu zasílá i k rukám příslušného státního zástupce, aby zvážil, zda nedošlo ke spáchání trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby, popřípadě jiných trestných činů.

TOP 09

V Praze 12. února 2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme