TOP 09: Vláda ohrožuje bezpečnost českých občanů

9. 2. 2016

Vláda selhala v boji proti terorismu a ohrožuje bezpečí našich občanů, kteří vyjíždějí do zahraničí nebo tam pobývají. Únik informací z Bezpečnostní rady státu, jejímiž členy jsou premiér, vicepremiéři a někteří z ministrů, znamená navíc porušení mezinárodních dohod.

„Čeští občané dnes už nejsou v bezpečí. Česká vláda bohužel jedná s teroristy a dokonce to ani nedokáže udržet v tajnosti. Tím vystavuje smrtelnému nebezpečí všechny naše občany v zahraničí, protože povzbuzuje všechny teroristické skupiny k akci - ulov si svého Čecha,“ říká předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Nestalo se nic menšího, než že vláda selhala na poli mezinárodního boje proti terorismu, poškodila důvěru mezi spojenci, a ve svém důsledku tak snížila bezpečnost občanů i na území České republiky. Každý z nich teď nese osobní odpovědnost za možné ohrožení každého občana,“ uvedl Miroslav Kalousek a dodal: „Budeme chtít slyšet od předsedy vlády, jakým způsobem chce tyto hrozivé dopady minimalizovat.“

Poslanci TOP 09 proto budou od premiéra žádat vysvětlení na schůzi Poslanecké sněmovny. A to nejen k nejnovější kauze úniku informace o výši částky, kterou stát nakonec zaplatil únoscům dvou dívek, ale také k výměně zadrženého Libanonce za další unesené Čechy. Podle TOP 09 tím Česko v rámci mezinárodního boje proti terorismu narušilo důvěru mezi spojenci. Většina zemí se opírá o pravidlo, že s teroristy se v žádném případě nejedná. 

„Je to facka všem, kteří s terorismem bojují. A znamená to zhoršení vztahů mezi ČR a našimi spojenci především v oblasti spolupráce v trestních věcech. Efektivní spolupráce zpravodajských služeb totiž může fungovat pouze na dlouhodobé důvěře - a ta byla nalomena. Vláda by do budoucna měla mít jasná pravidla, jak v takových situacích reagovat, a měla by se podle nich pak chovat,“ dodal 1. místopředseda Marek Ženíšek.

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Praha 9. února 2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme