× Pojďte do toho s námi.

TOP 09 přichází s novým systémem hlasování. Chce jej nabídnout i Sněmovně

22. 9. 2011

Výkonný výbor TOP 09 dnes schválil, že strana na říjnovém celostátním sněmu opustí systém hlasovacích lístků. Volby budou probíhat ryze elektronicky. „Hlasování pomocí lístků je zdlouhavé, otevírá navíc značný prostor pro neplatné hlasy. Rozhodli jsme se tedy použít systém s volebními terminály, například s tablety,“ vysvětluje generální sekretář TOP 09 Pavel Severa.

„Díky volebním terminálům očekáváme vedle zrychlení voleb a zpracování výsledků i řadu dalších výhod. Mezi hlavními je to, že odpadá možnost manipulace s hlasy. Papírový volební lístek se ztratit či zaonačit může, elektronický hlas nikoli, vyjmenovává výhody Pavel Severa.

„Systém elektronické volby jsme již několikrát testovali. Po prvním užití na červnovém sněmu hnutí Starostové a nezávislí byly provedeny některé technické změny, které již zajišťují zcela bezproblémovou funkčnost této aplikace. Od té doby se elektronická volba uplatnila i na krajském sněmu v Pardubicích a Brně, a to bez jakýchkoli obtíží. Další elektronické volby do konání celostátního sněmu TOP 09 proběhnou ještě v Praze a Středních Čechách,“ popisuje proces poslanec Jan Husák.

Pokud se systém voleb s využitím volebních terminálů osvědčí, navrhne Jan Husák, předseda Podvýboru pro elektronické komunikace a ICT průmysl, jeho zavedení do provozu poslanecké sněmovny. „Svůj záměr jsem již přednesl na Podvýboru pro jednací řád. Změna řádu by totiž byla první podmínkou, aby mohli poslanci volební terminály používat. Jednalo by se pak o volby do všech orgánů Sněmovny,“ říká Jan Husák a dovysvětluje: „Na elektronické volbě je dle mého nejcennější zaručení anonymity každého hlasu, a to s ohledem i na větší množství hlasujících. Je také velmi přesný.“

„Nejen v České republice se objevují tendence k vylepšování systému hlasování. Jednou z nich jsou i kroky vedoucí k elektronizaci voleb. Vnímám nový systém, který TOP 09 testuje, jako zásadní příspěvek k tomuto vývoji,“ říká předseda expertní komise TOP 09 pro informační a komunikační technologie Jaroslav Poláček a popisuje technickou stránku elektronické volby: „Ke každé jednotlivé volbě je přiděleno tolik devítimístných číselných kódů, kolik je hlasujících. Kódy jsou v neprůhledných obálkách náhodně rozdány delegátům, kteří se jejich pomocí k volbě přihlásí, „nalogují“. To zaručuje naprostou anonymitu. A nejen to. Kód je totiž při volbě zkonzumován jen tehdy, že volba proběhla úspěšně, čímž mizí problém neplatných hlasů.“

Alžběta Plívová
mluvčí TOP 09