TOP 09, ODS, lidovci, Piráti a Starostové prosazují novelu stavebního zákona, která odmítá návrhy vlády na rozšiřování byrokracie

1. 4. 2021

Nový stavební zákon je jednou z nejočekávanějších zákonů tohoto volebního období. Piráti, ODS, KDU-ČSL, TOP 09 i Starostové v návrhu, který společně podali, prosazují výrazně levnější a efektivnější řešení bez zavádění dalších úřednických míst a úřadů s posílením digitalizace. Striktně odmítají vznik nového superúřadu a stěhování úředníků, což chce vláda. Náklady by totiž šly dle analýzy Ministerstva vnitra do desítek miliard korun. Návrh stavebního zákona z Ministerstva pro místní rozvoj je v tuto chvíli nefunkční slepenec.

Proč je opoziční návrh stavebního zákona lepší než ten vládní?

Zohledňuje snižování cen bytů i zájmy obcí. Důvěřuje samosprávám: Náš návrh především zohledňuje zájmy obcí a jejich obyvatel. Upravuje územní plánování takovým způsobem, aby pokyny mohla dávat přímo jednotlivá zastupitelstva. Na rozdíl od vlády nechceme mít žádný centrální stavební úřad, ale naopak zachovávat pravomoci samosprávám. 

Zamezí vzniku dalšího superúřadu. Opoziční návrh ušetří finance občanů v období krize i jejich čas při vyřizování formalit, zatímco návrh vlády spočívá v dalším  rozšiřováním byrokracie. Nový megastavební úřad má jako deus ex machina zajistit lepší a rychlejší stavební řízení a zaměstnávat dalších 13 tisíc úředníků. To opravdu nechceme. 

Šetří peníze daňových poplatníků. Nezatěžuje tolik veřejné rozpočty. Čísla Ministerstva vnitra hovoří jasně. Provoz nové soustavy by u vládního návrhu přišel na víc jak 7,5 mld Kč, opoziční systém se pohybuje na 5 mld Kč, což je totožná částka, kterou ten provoz stavebního řízení stojí dnes. Náklady na tu změnu v případě našeho návrhu činí necelých 900 mil Kč, kdežto v případě vládního pozměňovacího návrhu je to víc jak 3,2 mld Kč. Nemluvě o tom, že by vládní návrh počítá se vznikem nových budov a pracovišť pro úředníky.

„Jedním z námi předkládaných návrhů je možnost pořizovat zrychlené změny územního plánu v případě veřejné infrastruktury a staveb pro bydlení v zastavitelném území. Návrh obsahuje garance, aby byl tento institut efektivně využívaný a např. nebyly ohroženy hodnoty životního prostředí. Významně toto může přispět třeba k rekultivaci brownfieldů,“ dodává poslanec TOP 09 Dominik Feri, jeden z autorů zákona. 

Poslanci TOP 09, ODS, KDU-ČSL návrh konzultovali se samosprávami i Asociací krajů ČR.

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme