Odchod sovětských vojsk si připomněli Pekarová Adamová, Sommerová i Kocáb. Poslanci budou jednat o zařazení odchodu okupační armády mezi významné dny

24. 6. 2021

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová připravila novelu zákona o státních svátcích. 27. červen, který je dnes Dnem památky obětí komunistického režimu, by se díky ní zároveň zařadil mezi významné dny jako Den odsunu sovětských vojsk z Československa. Ještě před tím, než se přijetím zákona bude Sněmovna zabývat, uspořádaly předsedkyně TOP 09 a poslankyně a filmová režisérka Olga Sommerová o této události seminář. Panelisty doplnili také Michael Kocáb, někdejší předseda parlamentní komise pro dohled na odsun sovětských vojsk z Československa, a generál Svetozár Naďovič, který odchod sovětských vojsk koordinoval.

„Jsem přesvědčena, že to v naší moderní historii byl jeden z nejvýznamnějších milníků a že si máme připomínat nejen, kdy okupace začala, ale i její faktický konec. Proto tento den navrhuji zařadit mezi významné dny jako Den odsunu sovětských vojsk z Československa,“ říká předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Pro mě je odsun sovětských vojsk druhá nejvýznamnější věc v životě, které jsem se účastnil. Byla to myšlenka, kterou jsem v sobě dlouho nosil. Za tu první věc považuji účast v sametové revoluci a volbu Václava Havla prezidentem. Odsun sovětských vojsk byla nepodkročitelná podmínka toho, aby naše svoboda přetrvala. A nemůže být v mém životě už nikdy nic důležitějšího,“ vzpomíná Michael Kocáb.

„Nesmíme zapomenout na skutečnost, že pobyt sovětských vojsk na území Československa si vyžádal velké množství lidských i materiálních škod. Historické prameny evidují 290 mrtvých a 577 těžce zraněných československých občanů, další stovky lidí byly zraněny lehce. Celkové hmotné škody způsobené „dočasným“ pobytem sovětské armády na našem území představují částku vyšší než 6 miliard korun, z toho více jak polovinu této částky tvoří škody na životním prostředí. Nehmotné škody způsobené zejména na duši celé společnosti jsou nevyčíslitelné,“ dodává předsedkyně TOP 09.

„Ruská invaze v srpnu 1968 byla zlomovým okamžikem mého života. Následná dvacetiletá normalizace se do historie Československa zapsala zbabělým temným písmem. Co víc jsem si mohla přát než cestu ke svobodě otevřenou sametovou revolucí a odchod sovětských okupačních vojsk z mé vlasti. Jsem navždy vděčná těm, kteří se o naši svobodu zasloužili,“ uzavírá Olga Sommerová, spolupořadatelka semináře, filmová režisérka a poslankyně.

„Michael Kocáb, generál Eduard Vorobjov a já jsme byli ti tři mušketýři, kteří splnili svůj úkol. Byli jsme nesmírně šťastní,“ dodává Svetozár Naďovič slovenský generál, který koordinoval odchod sovětských vojsk z Československa.

 

Jako poslední sovětský voják opustil federaci generálplukovník Vorobjov

Poslední transport se sovětskými vojáky byl vypraven 19. června 1991 z Milovic a o dva dny později překročil východní hranici ČSFR. Celý proces byl formálně ukončen podpisem protokolu o ukončení odsunu sovětských vojsk z Československa 25. června 1991 v Praze.

Celkem území ČSFR do června 1991 v 925 transportech opustilo 73 500 vojáků a 39 000 jejich rodinných příslušníků, 1 220 tanků, 2 500 bojových vozidel pěchoty a obrněných transportérů, 105 letadel, 175 vrtulníků a 95 000 tun munice. Odchodem sovětských vojsk symbolicky skončila éra, během níž bylo Československo pevnou součástí Východního bloku. Ani po událostech listopadu 1989 nešlo o žádnou samozřejmost. Tehdejší Českou a Slovenskou federativní republiku opustil jako poslední sovětský voják, generálplukovník Eduard Vorobjov, až 27. června 1991.                                                              

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme