Nový podvýbor pro migraci povede Helena Langšádlová

11. 2. 2015

Poslanci se budou více zabývat migrací a problémy, které s ní souvisí. V poslanecké sněmovně vznikl zcela nový podvýbor pro imigrační a azylovou politiku jako součást Výboru pro evropské záležitosti. Předsedkyní podvýboru se stala poslankyně Helena Langšádlová (TOP 09).

„Migrační politika je pro Českou republiku nový, ale aktuální problém. S migrační krizí se potýká téměř celá Evropa a my se musíme i v této oblasti aktivně a odpovědně chovat,“ říká předsedkyně podvýboru Helena Langšádlová (TOP 09).

Nově vzniklý podvýbor se bude v brzké době zabývat mimo jiné posílením pozice zpravodajských služeb, které by měly v případě migrantů získat při povolení pobytu právo veta, pokud o nich zjistí, že jsou bezpečnostním rizikem pro Českou republiku. Jedním z dalších témat je předávání informací v rámci Schengenského vízového systému.

„Nechceme podporovat xenofobní nálady, Česká republika však musí svou migrační politiku důsledně řídit a diskutovat také o tom, z jakých zemí k nám mají migranti přicházet.  Tak aby se integrace zdařila, a ti kteří mezi námi budou žít, přijali naše civilizační hodnoty a dodržovali naše zákony. Musíme se vyvarovat chyb, které udělaly některé jiné země Evropské unie,“ míní Langšádlová.

Poslanci by rádi iniciovali i debatu o obchodu s lidmi, který masivně probíhá na jihu Evropy. Zároveň chtějí, aby dlouhodobá migrační a integrační politika zůstala v kompetenci národních států.

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Praha 11. února 2015