Nesouhlasíme s hazardní koalicí: Výzvu podporují desítky starostů

17. 11. 2011

Předseda Klubu komunálních politiků KDU-ČSL Jiří Houdek, zastupitel obce Ladná Zdeněk Juračka z ODS či nezávislý starosta Vimperku Bohumil Petrášek, i ti se připojili k desítkám dalších představitelů českých měst a obcí, kteří nesouhlasí s rozhodnutím hazardní koalice. Ta je pod nátlakem loterijní lobby obrala o tři miliardy korun. A nejen o ty.

Představitelé samospráv se každý den připojují k veřejnému vyslovení nesouhlasu s postupem hazardní koalice. Starostové počítali s tím, že se jim v příštím roce výrazně navýší rozpočty o prostředky odvedené z hazardu. Namísto toho ale hazardní koalice schválila návrh, který je ve prospěch loterijních společností připravil o tři miliardy korun i veškeré peníze z poplatků za hrací automaty. Celkově tak obcím ubylo necelých pět miliard korun.

Významným negativním signálem bylo pro starosty měst a obcí také projevení větší důvěry provozovatelům hazardních her než samosprávám. „Poslanci dali přednost neprůhledným vazbám a vztahům hazardní lobby před rozhodováním obecních zastupitelů. Ukazuje se, že když jde o byznys, mají k sobě poslanci KSČM, ČSSD a ODS až nebezpečně blízko,“ vysvětluje svůj postoj starosta Hrádku nad Nisou Martin Půta.

Poslanci ponechali rozhodování o miliardách z veřejných prostředků v rukou loterijních společností, které nenesou za jejich využití žádnou odpovědnost. Rozšířili tak prostor pro netransparentní hospodaření. „Zatímco zastupitelstva a starostové odpovídají za efektivní využití všech prostředků, hazardní společnosti žádnou zodpovědnost nenesou,“ vysvětlují starostové ve své výzvě.

Je smutné, že o využití peněz na podporu sportu a kultury nebudou rozhodovat obce, které své spolky znají nejlépe, ale bossové z loterijních společností,“ popisuje starosta Roztok u Prahy Jan Jakob a dodává: „Efektivní podpora práce s mládeží je nejlepší prevencí proti nekalým vlivům, včetně hracích automatů. A obce tuto prevenci logicky zajistí lépe než provozovatelé loterijního byznysu.“

Veřejně se k nesouhlasu s postupem ODS, ČSSD, KSČM a poslanců VV kromě komunálních politiků TOP 09 a STAN připojily také tři desítky starostů bez politické příslušnosti. Podepsali například starostové měst Vimperk, Kuřim, Teplice nad Metují nebo Litovel. Souhlasí s ní i starosta Ladné z ODS, první muž obce Čechy pod Kosířem Milan Kiebel z KDU-ČSL či jeho stranický kolega Jiří Houdek, který k výzvě poznamenal: „Naši zastupitelé a starostové se vždycky stavěli proti hazardu a právo rozdělit hazardní daň by rozhodně nemělo zůstat na soukromých firmách.“ Pod veřejný nesouhlas se připojil i Jan Malík, předseda Spolku pro obnovu venkova Jihočeského kraje.

Alžběta Plívová
tisková mluvčí TOP 09