Kovářová: Jediným lékem na nedůvěru je transparentnost

26. 1. 2015

Setkávání politiků, úředníků a lidí ze zájmových skupin by mělo být transparentní. Vyplynulo to z diskuse na dnešním semináři poslankyně Věry Kovářové v Poslanecké sněmovně. O etickém rozměru jednání politiků a úředníků diskutovali zástupci Transparency International, právníci, zástupci Úřadu vlády i další politici.

„Ukázalo se, že lékem na rozšířenou nedůvěru veřejnosti k politikům může být jedině transparentnost i v tom, s kým a za jakých okolností se setkávají,“ říká poslankyně Věra Kovářová (klub TOP 09 a Starostové) a dodává: „To ale neznamená, že by se politici se zástupci zájmových skupin neměli setkávat vůbec. Vždyť hledání rovnováhy mezi těmito zájmy je podstatou politiky, mělo by ale být transparentní.“

Hranice právních a etických pravidel je tenká a může se lišit v případě politiků a úředníků v různých funkcích. O tom, jak by se měl či neměl lišit režim kontaktů v případech těchto dvou skupin, se na semináři také debatovalo. „Panuje shoda na tom, že kontakty úředníků se zájmovými skupinami nejsou vhodné. Dobrým příkladem jsou úředníci, kteří rozhodují třeba o veřejných zakázkách. Ti by se s představiteli zájmových skupin měli setkávat jen ve výjimečných a velmi dobře odůvodněných případech,“ míní Kovářová (klub TOP 09 a Starostové).

Jen takové chování odpovídá také slibu, který úředníci skládají podle nového služebního zákona. V něm se říká, že by úředníci měli jednat tak, aby nebyla ohrožena důvěra ve státní službu. Služební slib totiž zní: "Slibuji na svou čest a svědomí, že při výkonu státní služby se budu řídit právními a služebními předpisy a v souladu s nimi příkazy představených. Své povinnosti budu vykonávat řádně, nestranně, svědomitě, odborně a v zájmu České republiky, nebudu zneužívat postavení státního zaměstnance a budu se chovat a jednat tak, aby nebyla ohrožena důvěra ve státní službu."

Martina Macková, tiskové oddělení TOP 09

Praha 26. ledna 2015      

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme