Adamová: Podpořme rodiny spravedlivější mateřskou

29. 2. 2016

Místopředsedkyně strany Markéta Adamová navrhla zákon, který zajistí spravedlivější mateřskou i pro ženy s průměrnými a nadprůměrnými platy. Chce podpořit rodiny a zrušit nespravedlivou regulaci peněžité pomoci v mateřství.

Mnoho žen v dnešní době založení rodiny odkládá, mimo jiné i ze strachu z výrazného poklesu životní úrovně. Proto navrhuji zrušení nespravedlivé regulace mateřské, řekla místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová.

O tom, kolik bude žena dostávat na mateřské dovolené od státu, dnes rozhoduje denní základ její mzdy. Obvykle se tato pomoc pohybuje na hranici 70 procent platu. Ale to platí jen u žen s menšími výdělky. Pokud žena vydělá více než 28 tisíc korun měsíčně, příspěvek pro ni stát výrazně krátí. Návrh poslankyně Markéty Adamové tuto nespravedlnost odstraní.

Tento systém považujeme za nespravedlivý a pro ženy ve vyšších a dobře placených pozicích také za velmi demotivační při zakládání rodiny, uvedla Markéta Adamová (TOP 09). Spravedlivější výpočet peněžité pomoci v mateřství by podle jejího návrhu mohl pomoci více jak dvaceti tisícům rodin.

Můj návrh podporuje ty aktivní, aniž by to ale bylo na úkor kohokoliv jiného. Tyto ženy se před tím, než se rozhodnou založit rodinu, mnoho let vzdělávají, pak pracují a odvádí nemalé částky na daních a do pojistných systémů. Jediné období, kdy od státu očekávají pomoc, je pak právě v počátcích mateřství. Měli bychom jim poskytnout mateřskou stejně spravedlivě jako všem ostatním, vysvětila poslankyně Adamová. „Mateřství není nemoc. Přestože se platí z nemocenského pojištění, kde má stát peněz dostatek,“ dodala. Minulý rok to bylo 3,1 miliard, v roce 2014 dokonce 3,9 miliard korun.

Změny, které by přinesla tato novela zákona o nemocenském pojištění, se netýkají jen minimálního procenta vrcholových manažerek s vysokými platy. Už hlavní účetní, vysokoškolské pedagožce či obchodní zástupkyni s průměrným měsíčním platem 35 tisíc korun by se měsíční příspěvek během mateřství zvýšil o 2 tisíce korun a víc. Průměrným platem se přitom rozumí běžný měsíční plat, ale včetně všech odměn a bonusů.

„Pro skupinu maminek se středními a vyššími příjmy znamená těhotenství a mateřství relativně výrazný zásah do jejich životní úrovně. Měli bychom i takto podporovat rodiny ze střední vrstvy, které formou daní a odvodů nejvýznamněji přispívají do veřejných rozpočtů a systémů,“ míní Petr Tiso, lékař-porodník z největší porodnice v Česku (z pražského Ústavu pro péči o matku a dítě), a také lídr kandidátky TOP 09 do voleb ve Středočeském kraji.

Profese a výdělek**PPM nyní*PPM podle návrhu*Rozdíl
Vysokoškolská pedagožka
31 000 Kč měsíčně
20 530 Kč 21 530 Kč 1 000 Kč
Hlavní účetní
35 000 Kč měsíčně
22 200 Kč 24 300 Kč 2 100 Kč
Vrchní sestra
43 000 Kč měsíčně
25 100 Kč 29 850 Kč 4 750 Kč
Ředitelka reklamní agentury
66 000 Kč měsíčně
29 910 Kč 45 800 Kč 15 890 Kč

* přibližná měsíční peněžitá pomoc v mateřství za předpokladu, že matka 196 dní pečuje o jedno narozené dítě
** jedná se o modelový příklad, udávaný měsíční příjem se nemusí shodovat se skutečností

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

V Praze 29. února 2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme