Štětina: Zničením Islámského státu zabráníme uprchlictví

27. 10. 2015

Europoslanec Jaromír Štětina (TOP09/STAN) navštívil v minulých dnech válkou zničené syrské Kobani. Na pozvání z vedení syrských kurdských ozbrojených sil YPG a YPJ projel 800 kilometrů napříč Rojavou (syrským Kurdistánem). O své cestě informoval své kolegy v Evropském parlamentu. Základní poznatek je, že syrské ozbrojené síly jsou jediná ozbrojená síla v oblasti, která je schopna a ochotna zničit či podstatně oslabit ISIS, řekl na plénu Evropského parlamentu Jaromír Štětina, který je místopředsedou parlamentního podvýboru pro obranu a bezpečnost.

Jaromír Štětina byl vůbec prvním europoslancem, který navštívil syrské území v držení kurdských jednotek. Na místě čerpal poznatky o situaci v zemi. Pro Štětinu je zásadní, aby byl ISIS definitivně zničen a vykořeněn. Jedině tak lze zabránit novým uprchlickým vlnám ze Sýrie. Syrští Kurdové volají o pomoc. Jsou přímo ohroženi ve své existenci a jejich vybíjení má genocidní charakter. O tom jsem se přesvědčil v Kobani, ve městě, které ISIS zničil do posledního domu. Příliš mnoho řečníme dámy a pánové a málo jednáme. Kurdové potřebují zbraně a munici, specialisty na odminování, lepší koordinaci s mezinárodní koalicí při bombardování pozic Islámského státu. Příliš řečníme a lidi umírají,“ řekl Jaromír Štětina ve svém proslovu k europoslancům.

Návštěva v Sýrii bude mít i svůj politický důsledek v Evropském parlamentu. Jako místopředseda parlamentního podvýboru jsem pozval zástupce syrských Kurdů YPG a YPJ, aby přijeli do Evropského parlamentu na zasedání výboru informovat o situaci na místě mé kolegy. Budeme-li mluvit více o příčinách současné uprchlické krize, a nikoliv jen o následcích, pak se nám podaří nejen zachránit životy, ale předejdeme i jejich nedůstojnému trmácení se za životem v bezpečí,“ řekl Jaromír Štětina.

Marek Hannibal

27. října 2015

Štítky
Osobnosti: Jaromír Štětina
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme