Štětina: Za vraždou Němcova se může skrývat režisérská ruka Kremlu

12. 3. 2015

V Evropském parlamentu dnes proběhla rozprava k vraždě ruského opozičního představitele Borise Němcova a ke stavu demokracie v Rusku. Zítra bude na programu hlasování o rezoluci, která je vyústěním této rozpravy. Do rozpravy se zapojil i europoslanec Jaromír Štětina, člen zahraničního výboru EP, který se situací v Rusku dlouhodobě zabývá. 

„Aktuální informace potvrzují obavy, že za samotnou vraždou i jejím vyšetřováním se může skrývat režisérská ruka Kremlu. Jméno Borise Němcova je přitom jeden z vrcholků ledovce. I další mají svá jména: Navalnyj, Politkovskaja, Savčenko. Chci vyzdvihnout, že rezoluce Evropského parlamentu, o které se zítra bude hlasovat, obsahuje i jmenovitou zmínku o Nadě Savčenko a naléhavou výzvu k jejímu propuštění a ukončení nezákonného zadržování. Hluboko pod těmito známými jmény v temnotě putinovského samoděržaví jsou potom skryty desetitisíce jmen a osudů, o nichž víme jen málo. Nejsou to jen vraždy a kriminály, je to celý nový pronásledovaný ruský disent, nová ruská diaspora, nekonečné vyšetřovací vazby, bezohledné znásilňování osudů. 

Rád bych v této souvislosti upozornil na jméno Levona Hajrapeťjana, arménského podnikatele a filantropa, který byl loni v létě zatčen na letišti Šeremetěvo,  obviněn z blíže neurčených hospodářských přečinů a během následné mnohatýdenní vyšetřovací vazby málem zemřel. Advokátům se poté podařilo Hajrapeťjana přemístit do domácího vězení, které trvá už půl roku.

„Zkoumání stavu demokracie v Rusku nabízí mrazivý pohled na vrcholky i do hlubin ruského ledovce bezpráví,“ uvádí k vraždě Borise Němcova a stavu demokracie v Rusku europoslanec Štětina.

Štrasburk,  11. 3. 2015

Štítky
Osobnosti: Jaromír Štětina
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme