Štětina: Vyzýváme Rusko k propuštění Ojuba Titijeva

8. 2. 2018

Europoslanci se dnes vyjádří k neoprávněnému stíhání Ojuba Titijeva, vedoucího čečenské pobočky ruského střediska pro ochranu lidských práv Memorial, které monitoruje stav lidských práv v Rusku a která za své aktivity bylo v roce 2009 oceněno Sacharovovou cenou za svobodu myšlení. Ojub Titijev byl zatčen na počátku ledna v Čečensku a byl obviněn za držení drog a omamných látek. Ojub Titijev tato obvinění popřel a nevládní organizace a obránci lidských práv je označili jako vykonstruované. 25. ledna 2018 pak Nejvyšší soud Čečenské republiky potvrdil rozhodnutí ponechat Ojuba Titijeva ve vyšetřovací vazbě po dobu dvou měsíců.

„Policejní zvůle a zastrašování lidí s jiným názorem patří ke každodennosti v současném Rusku. Cílem není ani tak Ojub Titijev, ale snaha umlčet nevládní organizace a tu masu lidí, která se současným ruským režimem nesouhlasí. Obvinění z toho, že policisté v autě Ojuba Titijeva našli sáček s marihuanou, je absurdní, jako to už v takovýchto případech bývá. Tato nařčení jsou tak běžná, že si čečenští muži na cestách raději zašívají kapsy, aby jim nebyly podsunuty drogy a náboje,“ řekl Jaromír Štětina (TOP 09), místopředseda podvýboru pro obranu a bezpečnost.

Dnes v poledne pak budou poslanci hlasovat o rezoluci, ve které vyzvou ruské úřady k okamžitému propuštění Ojuba Titijeva. Podle europoslanců je zatčení Ojuba Titijeva je součástí „znepokojivého trendu projevujícího se zatýkáním, útoky, zastrašováním a diskreditací nezávislých novinářů a obránců lidských práv pracujících v Čečensku.“

Jaromír Štětina dnes na plénu ve Štrasburku připomněl slova Karla Čapka, který řekl, že „musí být neustále opakováno, že zločin je zločin a nesmíme dopustit, aby byl mravní řád na svou dobu suspendován.“ „Tato Čapkova slova platí pro zatčení Ojuba Titijeva a platí i pro zločinný režim tak zvaného čečenského presidenta Ramzana Kadyrova a platí koneckonců i pro celou imperiální politiku dnešního Kremlu,“ řekl na plénu Jaromír Štětina.

Marek Hannibal

Štrasburk, 8. 2. 2018

Štítky
Osobnosti: Jaromír Štětina
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme