Štětina: Ukrajina patří do Evropy, zrušení víz si zaslouží

6. 4. 2017

Evropský parlament dnes rozhodl o uvolnění vízové povinnosti pro Ukrajince cestující do EU. Občané Ukrajiny, kteří mají biometrický pas, tak budou moci pobývat v EU maximálně tři měsíce bez povinnosti obstarat si vízum.

Podle Jaromíra Štětiny (TOP 09), místopředsedy Výboru pro bezpečnost a obranu, je na uvolnění víz pro Ukrajinu nejvyšší čas: „Cesta k bezvízovému styku trvá už osm let. Mezitím se odehrál Majdan, Rusko anektovalo Krym a vypukla válka na východě. Ani tyto otřesy však nezahubily myšlenku, že Ukrajina patří do Evropy. Nejde jen o to, že ukrajinský občan může navštívit EU na celých 90 dní bez víza, ale vízová liberalizace má především zásadní symbolický význam: Ukrajina patří do Evropy. Nebyla zapomenuta,“ uvádí Jaromír Štětina.

Dialog o vízové liberalizaci zahájila EU s Ukrajinou v roce 2008. Komise v rámci něj posuzovala pokrok Ukrajiny v oblastech jako je správa hranic, veřejný pořádek, dodržování základních práv či boj s korupcí. V prosinci 2015 Komise zhodnotila, že Ukrajina splnila všechna kritéria pro bezvízový styk včetně dodržování mezinárodních standardů pro bezpečnost dokumentů. Umožnění bezvízového styku je navíc podepřeno skutečností, že v současné době jsou zamítnuta pouze 2 % žádostí o udělení víz Ukrajincům a readmisní dohoda mezi EU a Ukrajinou o navracení nelegálních migrantů je jednou z nejúčinnějších, s mírou navracení kolem 80 %.

Marek Hannibal

Osobnosti: