Štětina: Rusko míří k upevnění diktatury

15. 3. 2018

V předvečer ruských prezidentských voleb, které se budou konat tuto neděli 18. března, se europoslanci Jaromír Štětina (TOP 09), místopředseda podvýboru EP pro obranu a bezpečnost, a Ivan Štefanec (KDH), vedoucí slovenské národní delegace v poslaneckém klubu ELS, rozhodli poskytnout pro média následující komentář.

„Ruské prezidentské volby jsou dalším krokem k utužení autoritářského režimu v Ruské federaci. Je třeba negativně vnímat ten fakt, že se volby konají i na území okupovaného Krymu. Není možné přehlížet perzekuci Krymských Tatarů, k tomu jsme v Evropském parlamentu v poslední době přijali řadu politických rezolucí. Násilné odtržení území Ukrajiny nemůže být nikdy uznáno mezinárodním společenstvím. Rusko je v současnosti nestabilním faktorem v celém regionu východní Evropy, je proto třeba počítat s tím, že jeho role se v následujících letech nezmění,“ říká Ivan Štefanec, který je členem parlamentní delegace pro vztahy s Ukrajinou.

„Je takový zvyk, že autokrati se snaží zachovat vnější prvky demokratického režimu, takovou vnější vějičku legitimity, o kterou se chtějí ve chvílích krize opřít. Proto pořádají podobné divadlo, které známe dobře z doby vlády komunismu u nás. Jde o volby, o jejichž výsledku nelze dopředu pochybovat. Nicméně je nutné vnímat omezení účasti opozičních kandidátů v těchto volbách, šikanu a zastrašování opozičních politických sil v Rusku ze strany policejních orgánů,“ říká Jaromír Štětina, který je na seznamu osob, kterým Ruská federace odepřela přístup na své území.

Oba poslanci jsou připraveni výsledky ruských prezidentských voleb komentovat.

Marek Hannibal

Štrasburk, 15. 3. 2018