Štětina: Parlament vyzývá k jednotě proti Rusku

11. 6. 2015

Evropský parlament dnes hlasuje o zprávě o strategické vojenské situaci Černého moře po nezákonné anexi Krymu Ruskem. Po včerejší zprávě o vztazích mezi EU a Ruskem jde o další klíčový dokument, kterým europoslanci rezolutně odsuzují okupaci Krymu. Poslanci vyjadřují jasnou podporu nezávislosti, svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny. Parlament vyzývá k jednotě členské státy, je zapotřebí aby EU a její členské státy vystupovaly v otázce vztahů EU s Ruskem jednotně.

„Územní celistvost Ukrajiny není prázdný pojem a nezahrnuje pouze její východní část, ale i Krymský poloostrov. Zábor Krymu nesmí být nikdy uznán a nesmíme kdy připustit, že jednou budeme akceptovat územní status quo. Není možné normalizovat vztahy s Ruskem a vrátit se o tři roky nazpět, když Rusko stále okupuje Krym. Ve zprávě říkáme, že agresivní politika Ruska svědčí o jeho návratu k existenci nepřátelských bloků. Rusko záborem Krymu získalo základnu pro další směřování na západ (Balkán, Podněstří a ústí Dunaje), tak na jih (východní Středomoří), řekl Jaromír Štětina (TOP 09/STAN), místopředseda podvýboru pro obranu a bezpečnost.

Evropský parlament vyzývá, aby EU reagovala na ruskou dezinformační kampaň a zahájila boj s ruskou propagandou, jehož součástí bude financování několika televizních kanálů v ruském jazyce.

Jaromír Štětina na plénu Evropského parlamentu řekl: „Slýchám v Evropském parlamentu výraz “soft power”. Ctím sílu slova a sílu argumentů. Měkká síla vůči zemi útočící na sousední státy se však jeví jako neefektivní. Zatímco my uplatňujeme “měkkou sílu”, lidé na Ukrajině umírají. Proto vítám demonstraci vojenské síly NATO, které zahájilo námořní vojenské cvičení v Baltském moři. Proto vítám každý náznak ochoty bránit naši demokracii a euroatlantické hodnoty i v Černém moři. Rusko ctí tvrdé protivníky.”

Marek Hannibal

11. června 2015