Štětina: Hrozí nám mezinárodní diplomatický skandál

30. 8. 2016

Jaromír Štětina, místopředseda podvýboru EP pro obranu a bezpečnost (TOP 09), dnes varoval českou diplomacii před hrozícím mezinárodním skandálem. V otevřeném dopise českému ministrovi zahraničí Lubomíru Zaorálkovi varuje před deklarovaným úmyslem otevřít honorární konzulát tzv. „Doněcké lidové republiky.“

Tento krok nemá v Evropě obdoby a Česká republika by se tak stala první zemí, kde by proruští separatisté otevřeli svoji „diplomatickou pobočku“. V dopise českému ministrovi Štětina píše, že Ukrajina bojuje proti proruským separatistům a ruské armádě v antiteroristické operaci (ATO). Případní představitelé tzv. Doněcké lidové republiky, kteří by se takové akce chtěli zúčastnit, jsou i podle českých zákonů teroristé a teroristům napomáhá i česká občanka Lisková, která se deklaruje jako budoucí konzulka.

Jaromír Štětina vyzval Lubomíra Zaorálka, aby uplatnil svou autoritu a podpořil zásah orgánů činných v trestním řízení. Celá provokace se snaží mj. zesměšnit českou diplomacii a znevažuje pozici České republiky ve světě.

„Tato akce podporovatelů pana Putina je dalším krokem ve snaze poškodit Českou republiku v očích mezinárodních spojenců. Jde o opětovnou snahu prolomit pozici České republiky vůči Ukrajině. Představte si, jak by o tomto psaly ruské noviny? Už tak stačí, jak v Rusku oslavují českého prezidenta Zemana. I proto si myslím, že aktivity zástupců teroristických organizací by neměly být v České republice tolerovány“, říká Jaromír Štětina.

Marek Hannibal

30. srpna, 2016