Pospíšil: Nové nařízení pomůže českým spotřebitelům

6. 2. 2018

Evropský parlament dnes schválil nařízení zakazující zeměpisné blokování a jiné formy diskriminace na vnitřním trhu kvůli státní příslušnosti, místu bydliště či místu usazení zákazníků.

Podle nových pravidel nebudou moci obchodníci dělat mezi zákazníky rozdíl podle jejich státní příslušnosti, bydliště nebo dočasného pobytu, a nabízet jim rozdílné všeobecné podmínky, včetně cen. Obchodníci sice nebudou mít povinnost dodávat zboží nebo služby v celé EU, ale pokud tak učiní, budou tak muset činit nediskriminačním způsobem. Zakázáno bude také provádění automatického přesměrovánín a jiné webové stránky, kde je zboží poskytováno za výrazně vyšší cenu, či nepřijímání některých platebních prostředků.

“Podle dostupných údajů provádí nějakou formu zeměpisného blokování 63 % prodejců v EU, a to je třeba změnit. Pro české občany dnešní hlasování mimo jiné znamená, že získají přístup k mnohdy levnějšímu zboží, které jim dosud zahraniční weby odpíraly, a budou tak moci porovnávat ceny v rámci celé EU. V konečném důsledku budou moci čeští zákazníci přeshraničně nakupovat  zboží (domácí spotřebiče či elektronika, vstupenky na koncerty, spotrtovní zápasy a do zábavních parků) a služby (rezervace ubytování, pronájem auta) levněji než dosud. Naopak čeští prodejci budou muset sjednotit nejen obchodní a platební podmínky, ale třeba i webové rozhraní, které nebude moci rozlišovat nebo blokovat zákazníky podle jejich IP adresy”, uvádí k tomu Jiří Pospíšil (TOP 09), člen výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele, který tuto legislativu projednával.

Jan Tlamycha

Ve Štrasburku 6. února 2018