Pospíšil: Nová směrnice EU proti praní špinavých peněz je bičem na daňové úniky

20. 5. 2015

Evropský parlament dnes schválil novelu směrnice proti praní špinavých peněz. Výsledná podoba směrnice je dohodnutým kompromisem s Radou a jedná se tedy o její definitivní podobu, v níž vstoupí v platnost. Všechny obchodní společnosti registrované v členských státech EU budou nově povinny poskytnout informace o svých vlastnících, a to až na úroveň fyzických osob. Tyto informace budou shromažďovány v povinně zřízeném centrálním rejstříku skutečných vlastníků, který bude veřejně přístupný.

"V pozici ministra spravedlnosti jsem již v roce 2011 jako první přišel s návrhem na zavedení povinné registrace anonymních akciových společností, který byl po bouřlivém projednávání schválen v roce 2013. Tehdy se jednalo o revoluční moment, protože do té doby se kolem této problematiky opatrně našlapovalo a chyběla odvaha přejít od slov k činům. Dnes schválená novela směrnice usnadní identifikaci skutečných vlastníků obchodních společností, a znamená tedy další krok v boji proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a zneužívání daňových rájů k daňovým únikům," uvádí k tomu Jiří Pospíšil (TOP 09/STAN), člen výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele a bývalý ministr spravedlnosti.

V ČR má vlastníka v některém z daňových rájů téměř 13 tisíc firem. Stát tak ročně přichází o miliardy korun z daní. Podle kvalifikovaných odhadů proteklo z veřejných prostředků do daňových rájů a anonymních společností za posledních pět let cca 200 miliard korun.

"Po schválení směrnice je míč na straně české vlády, která má povinnost zapracovat ji do českého právního řádu. Tím dostane na stůl i problém, kterému se vláda dosud vyhýbala a odmítala ho řešit, a sice efektivní právní úpravu střetu zájmů. Utajování skutečných vlastníků akciových společností a zakrývání střetu zájmů totiž často bývají spojité nádoby. Vládě tak nezbude nic jiného než se k obojímu postavit čelem," upozorňuje závěrem Jiří Pospíšil.

Štrasburk, 20. 5. 2015

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme